Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

H Ευρώπη συμφώνησε – Τέρμα στην εισαγωγή πετρελαίου από δεξαμενόπλοια

Μετά από ένα θρίλερ διαβουλεύσεων που πρηγήθηκε το προηγούμενο διάστημα συναντώντας κυρίως την αντίθεση της Ουγγαρίας, η πρώτη ημέρα της έκακτης Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ, βρήκε την ευρώπη να συμφωνεί στην απόφαση για περικοπή του 90% των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, η οποία γίνεται μέσω δεξαμενόπλοιων. 

Την ανακοίνωση έκανε μέσω Twitter ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, διπλωμάτες αναφέρουν ότι η συμφωνία θα ανοίξει τον δρόμο για να τεθούν σε ισχύ τα άλλα μέτρα του έκτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της αποκοπής της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, της Sberban από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT.

Η συμφωνία Αυτό καλύπτει αμέσως περισσότερα από τα 2/3 των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, μειώνοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή.

Εξαιρούνται οι αγωγοί

Τα δύο τρίτα του ρωσικού πετρελαίου που εισάγεται από την ΕΕ προέρχονται μέσω δεξαμενόπλοιων και το ένα τρίτο από τον αγωγό Druzhba. Ως εκ τούτου, το εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου μέσω θαλάσσης θα ισχύει για τα 2/3 του συνόλου του πετρελαίου που εισάγεται από τη Ρωσία.

Το εμπάργκο θα καλύπτει το 90% όλων των εισαγωγών από τη Ρωσία, εφόσον η Πολωνία και η Γερμανία, που είναι επίσης συνδεδεμένες με τον αγωγό, σταματήσουν να τον αγοράζουν μέχρι το τέλος του έτους.

Το υπόλοιπο 10% θα εξαιρεθεί προσωρινά από το εμπάργκο, ώστε η Ουγγαρία, η οποία αντιδρούσε στη συμφωνία, μαζί με τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία, που συνδέονται όλες με το νότιο σκέλος του αγωγού, να έχουν πρόσβαση.

Αυτό που μένει να αποφαφηνιστεί είναι, πώς θα αποζημιωθούν τα κράτη μέλη που λαμβάνουν πετρέλαιο από δεξαμενόπλοια, καθώς το κόστος για εκείνα θα είναι πολύ μεγαλύτερο, σε σχέση με εκείνα που θα κρατήσουν ανοιχτούς τους αγωγούς.

Η  Ουγγαρία, φαίνεται να έχει λάβει διαβεβαιώσεις από άλλους ηγέτες ότι θα ισχύουν έκτακτα μέτρα «σε περίπτωση αιφνίδιας διακοπής του εφοδιασμού» μετά τις ανησυχίες που εξέφρασε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν σχετικά με κινδύνους για τον ρωσικό πετρελαιαγωγό που περνά μέσω της Ουκρανίας στην Ουγγαρία.

Οι 27 συμφώνησαν ακόμη στην αποστολή βοήθειας ύψους 9 δισ ευρώ στην Ουκρανία.

Tην συμφωνία χαιρέτησε και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φόντερ Λάιεν.

Με πληροφορίες από in.gr

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X