Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

H “Ενασχόληση των νέων με τα αθλήματα της θάλασσας”, στο επίκεντρο συμμετοχικού διαλόγου

Η ενεργός συμμετοχή και εποικοδομητική  αλληλεπίδραση νέων ηλικίας 13 – 30 σε μία ανοιχτή συζήτηση με υπεύθυνους χάραξης πολιτικής  και λήψης αποφάσεων προκειμένου να προταθούν από κοινού μέτρα για την ενθάρρυνση των  νέων για ενασχόληση με τα θαλάσσια αθλήματα, βρέθηκε στο επίκεντρο διαλόγου που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020, στον Ναυτικό Όμιλο Λεμεσού.

Ο συμμετοχικός διάλογος, τον οποίο διοργάνωσε ο ΜΚΟ Active Zone Outdoor, εντάσσεται στο πλαίσιο του  έργου “Youth 4 the sea and vice versa” και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Erasmus+, είχε  ως στόχο την καταγραφή εισηγήσεων για την ενίσχυση της ενασχόλησης των νέων και ειδικότερα  των κοριτσιών με τα αθλήματα θάλασσας.  

Η Μαρία Παπαδοπούλου, Υπεύθυνη στο Αθλητικό  Γραφείο Λεμεσού και πρωταθλήτρια κολύμβησης, ο Θεολόγος Δανέζης, προπονητής Ιστιοπλοΐας  στον Ναυτικό Όμιλο Λεμεσού και εκπαιδευτής προπονητών, ο Αντώνης Βρασίδας εκπρόσωπος  της ΠΟΕΔ, η Γεωργία Αθανασίου Πρόεδρος του ΜΚΟ Οξυγόνο, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί,  αθλητές και νέοι από όλη την Κύπρο, ενθάρρυναν και διαφώτισαν τους συμμετέχοντες για τα οφέλη της θάλασσας.  

Ο διάλογος κατέληξε στο ότι, η  ενθάρρυνση των νέων και ειδικότερα των κοριτσιών για συμμετοχή στα θαλάσσια αθλήματα θα  μπορούσε να επιτευχθεί μέσω:  

1) Διοργάνωσης, σε συστηματική βάση, από το ΥΠΠΑΝ σε συνεργασία με Ομοσπονδίες και  Ναυτικούς ομίλους προγραμμάτων γνωριμίας των παιδιών και εφήβων με τα  ναυταθλήματα στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος  

2) Συνεργασίας Δημοτικών Αρχών και Ναυτικών Ομίλων για διεξαγωγή ημερίδων γνωριμίας  με τα ναυταθλήματα με την κοινή συμμετοχή γονέων και παιδιών 

3) Στήριξη Ναυτικών Ομίλων με κρατικές και ιδιωτικές επιδοτήσεις για ενίσχυση των  τμημάτων των αθλημάτων  

4) Δημιουργίας Υφυπουργείου Αθλητισμού 

5) Δημιουργίας προωθητικού ενημερωτικού υλικού (π.χ. βίντεο) με σκοπό την προβολή  αθλητριών θαλάσσιων αθλημάτων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρότυπα για  ενθάρρυνση της ενασχόλησης των κοριτσιών με τα αθλήματα αυτά.  

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με γνωριμία των συμμετεχόντων με το άθλημα της  Ιστιοπλοΐας.

Ο διάλογος “Ενασχόληση των νέων με τα αθλήματα της θάλασσας” αποτέλεσε τον τελευταίο  διάλογο από μία σειρά τεσσάρων διαλόγων που διοργανώθηκαν από τον Active Zone Outdoor  κατά τη διάρκεια του έργου “Youth 4 the sea and vice versa”.

Ως απόρροια των συνεργατικών διαλόγων, θα  αναπτυχθεί Έντυπο Πολιτικής το οποίο αναμένεται να αξιοποιηθεί ως χάρτης εισηγήσεων στη  χάραξη πολιτικής σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.  

Υποστηρικτές του διαλόγου ήταν ο Ναυτικός Όμιλος Λεμεσού, η ομάδα Cyprus Girls Can και η διαδικτυακή πλατφόρμα Ενάλιος. 

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X