Για πέμπτη φορά τα τελευταία οκτώ χρόνια (2016, 2017, 2020, 2022 και 2024), τεράστιες εκτάσεις του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Φράγματος βιώνουν ακραίο θερμικό στρες, που έχει πυροδοτήσει ένα ακόμη κύμα μαζικής λεύκανσης των κοραλλιών.
Συνολικά, σε 26 χρόνια, έχουν καταγραφεί επτά ακραία φαινόμενα λεύκανσης, συμπεριλαμβανομένων και δύο προηγούμενων θερμικών επεισοδίων (1998 και 2002).
Η λεύκανση, που οφείλεται στις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, είναι ορατή σε μεγάλη κλίμακα και απειλεί με θάνατο τα ευαίσθητα κοράλλια, ειδικά εάν η θερμοκρασία υπερβεί τους 2°C πάνω από το κανονικό καλοκαιρινό μέγιστο.
Πριν από το 1998, η λεύκανση ήταν σπάνια και τοπική, αλλά έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
Ο μαζικός αποχρωματισμός επηρεάζει υφάλους σε περιφερειακή κλίμακα, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις ζημιές που προκαλούνται από άλλα φαινόμενα, όπως οι κυκλώνες.
Φέτος, το θερμικό στρες αγγίζει ρεκόρ επίπεδα, με τις μετρήσεις “βαθμο-εβδομάδων θέρμανσης” (DHW) να είναι ανησυχητικά υψηλές.
Δυστυχώς, οι προσπάθειες αποκατάστασης μέσω κηπουρικής κοραλλιών, υποβοηθούμενης μετανάστευσης ή εξέλιξης είναι δαπανηρές και μη εφαρμόσιμες σε μεγάλη κλίμακα.
Ο μόνος μακροπρόθεσμος τρόπος για την προστασία του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Φράγματος και άλλων υφάλων είναι η δραστική μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.