Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Great Barrier Reef: Νέα λεύκανση λόγω κλιματικής αλλαγής θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη του

Ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, βρίσκεται υπό άμεση απειλή. Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος (Great Barrier), το μεγαλύτερο σύστημα κοραλλιογενών υφάλων στον κόσμο στα ανοικτά των ακτών του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, αντιμετωπίζει πιο συχνά και σοβαρά θαλάσσια κύματα καύσωνα.

Τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν μια αποστολή παρακολούθησης για την αξιολόγηση toy υποθαλάσσιου θησαυρού, για να διαπιστώσει αν όντως η κλιματική αλλαγή, συμβάλλει στην εκτεταμένη λεύκανση του υφάλου και εάν πρέπει να καταχωρηθεί ως είδος που βρίσκεται “σε κίνδυνο”.

Ο ύφαλος κινδυνεύει από άλλη μια μαζική λεύκανση, μετά από τρεις τα τελευταία έξι χρόνια, καθώς οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Αυστραλίας έχουν εκτοξευθεί έως και 2-4 βαθμούς Κελσίου, πάνω από το μέσο όρο της Αυστραλίας ανέφερε στην έκθεση η περιβαλλοντική ομάδα Climate Council.

Η κυβερνητική Αρχή του Θαλάσσιου Πάρκου Great Barrier Reef την περασμένη Παρασκευή δήλωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος του θαλάσσιου πάρκου στα ανοικτά των ακτών της πολιτείας Κουίνσλαντ είχε πληγεί από «σημαντικό θερμικό στρες» το καλοκαίρι, το οποίο στο νότιο ημισφαίριο πέφτει μεταξύ των μηνών Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου.

Τα θαλάσσια κύματα καύσωνα επηρεάζουν την αλιεία, βλάπτουν τα είδη και τον τουρισμό.

«Γίνεται σκοτεινό και φτάνει στο σημείο να μην μπορούμε καν να προσομοιώσουμε τον συνδυασμό των συνθηκών που βιώνει ο ύφαλος σε ένα ελεγχόμενο εργαστηριακό περιβάλλον για να το διακρίνουμε», δήλωσε η θαλάσσια βιολόγος Τζόντι Ράμερ , στο Πανεπιστήμιο James Cook στο Κουίνσλαντ.

Εάν η κλιματική αλλαγή συνεχιστεί αμείωτη, ο ύφαλος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει φαινόμενα ετήσιας λεύκανσης μετά το 2044, ανέφερε το Climate Council.

Η έκθεση κυκλοφόρησε την ημέρα που οι ειδικοί της UNESCO επρόκειτο να ξεκινήσουν ένα 10ήμερο ταξίδι στην Αυστραλία για να συναντήσουν επιστήμονες, ρυθμιστικούς φορείς, φορείς χάραξης πολιτικής, τοπικές κοινότητες και ιθαγενείς ηγέτες για να αξιολογήσουν το σχέδιο Reef 2050 της κυβέρνησης.

Ο κύριος στόχος της ομάδας είναι να αξιολογήσει εάν το σχέδιο “αντιμετωπίζει τις απειλές που θέτει στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο από την κλιματική αλλαγή και άλλους παράγοντες και ότι καθορίζει μια οδό για επιταχυνόμενη δράση”, ανέφερε η UNESCO σε δική της δήλωση.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X