Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Eurostat: Αναβιώνει το εμπόριο με χώρες εκτός ΕΕ

Μικρή αύξηση σε συνολική αξία σημείωσαν οι εξαγωγές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε χώρες εκτός ΕΕ κατά το 2ο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2019, όμως η αξία των εισαγωγών αυξήθηκε σημαντικά κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, που κάνει λόγο για αναβίωση του εμπορίου μετά την πτώση που προκάλεσε – μεταξύ άλλων – η πανδημία.

 Όπως σημειώνεται, ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης του εμπορίου με χώρες εκτός της ΕΕ, το εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ έχει μειωθεί από 46 δισεκατομμύρια ευρώ στα 29 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Κίνα προσπέρασε τις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι πλέον ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ.
 

Συγκεκριμένα, το μερίδιο των εισαγωγών από την Κίνα αυξήθηκε κατά 4,0% το 2ο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2019. Αύξηση είχαν και οι εισαγωγές από την Ελβετία (0,7%), ενώ μειώθηκαν οι εισαγωγές από το Ηνωμένο Βασίλειο (-3,4%), τη Ρωσία (-1,1%) και τις ΗΠΑ (-1,0%), λόγω της πανδημίας του COVID-19 αλλά ιδιαίτερα στην περίπτωση του ΗΒ και λόγω του Brexit. Όσον αφορά τις εξαγωγές από την ΕΕ, το μερίδιο της Κίνας αυξήθηκε κατά 1,5% και αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε κατά 3,2%. Το μερίδιο της Ρωσίας, της Ελβετίας και των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά λιγότερο του 0,6%.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X