Νέα

  • “SEA” YOU

“Empowering Europe’s ports” το θέμα του συνεδρίου της ESPO στη Βαλένθια τον Ιούνιο

Πληθώρα ερωτημάτων που αφορούν στο μέλλον των Ευρωπαϊκών λιμένων υπό το φως των νέων εξελίξεων που δρομολογήθηκαν από την υγειονομική κρίση της πανδημίας αλλά και από τα γεγονότα της σύρραξης Ρωσίας – Ουκρανίας θα επιχειρηθεί να απαντηθούν στο 18ο συνέδριο του ESPO στην Βαλένθια που έχει θέμα “Empowering Europe’s ports”.Το συνέδριο θα διεξαχθεί στις 2 και 3 Ιουνίου στο Μουσείο Επιστημών Príncipe Felipe.

Το Συνέδριο ESPO θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Επιστημών Príncipe Felipe που εικονίζεται στην φωτό

Σύμφωνα με τον ESPO (European Sea Port Organisation) “οι λιμένες της Ευρώπης δεν λειτουργούν πλέον σε ένα κοινωνικό, εμπορικό και γεωπολιτικό ασφαλές και σταθερό περιβάλλον, όπως γνωρίζαμε τις τελευταίες δεκαετίες. παγκόσμια υγειονομική κρίση που περάσαμε τα τελευταία δύο χρόνια και ο πόλεμος στην Ουκρανία που βιώνουμε επί του παρόν απαιτούν από τα λιμάνια να είναι ευκίνητα και ανθεκτικά ανά πάσα στιγμή”.

Ταυτόχρονα, αμφισβητώντας τον επερχόμενο «πολυπολικό» κόσμο, η Ευρώπη προσπαθεί να επιτύχει στρατηγική αυτονομία, διασφαλίζοντας έτσι ένα σταθερό εμπορικό και οικονομικό περιβάλλον και διασφαλίζοντας την ασφάλεια του εφοδιασμού κρίσιμων πρώτων υλών και αγαθών, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Με την πραγματικότητα να αλλάζει εν μία νυκτί, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να γίνουν μακροπρόθεσμα επενδυτικά σχέδια και στρατηγικές. Αυτό το διασπαστικό κοινωνικό, εμπορικό και γεωπολιτικό περιβάλλον έρχεται επίσης σε μια εποχή όπου οι λιμένες ξεκινούν πορεία για να υλοποιήσουν τη φιλοδοξία της Ευρώπης και να προετοιμαστούν για ένα ουδέτερο από άνθρακα και ψηφιακά έξυπνο μέλλον.

Και τα ερωτήματα που θέτει ο ESPO ενόψει του συνεδρίου, καθορίζοντας έτσι την ατζέντα, είναι μεταξύ άλλων:
Πώς μπορούν τα λιμάνια να προετοιμαστούν σήμερα για τον κόσμο του αύριο; Ποιος είναι ο ρόλος των ευρωπαϊκών λιμένων στις αλυσίδες εφοδιασμού του αύριο; Πώς θα εξελιχθούν τα εμπορικά πρότυπα; Πώς θα επηρεάσει το νέο ενεργειακό τοπίο τις λιμενικές υποδομές και τον χωροταξικό σχεδιασμό; Είναι η τρέχουσα ενεργειακή κρίση καταλυτής της πράσινης μετάβασης;

Εν ολίγοις, το βασικό ερώτημα, είναι πώς να ενδυναμώσουμε τους λιμένες της Ευρώπης και πώς μπορούν οι λιμένες να ενδυναμώσουν την οικονομία και την κοινωνία της Ευρώπης.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X