Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

EE:Τι προβλέπει το σχέδιο για την προτεινόμενη νομοθεσία Net-Zero Industry Act

Ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση των τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πρόταση που κατέθεσε για μια βιομηχανία μηδενικών εκπομπών.

Η προτεινόμενη νομοθεσία (NetZero Industry Act) έχει ως στόχο την «ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της παραγωγής τεχνολογιών με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα στην Ε.Ε., καθιστώντας το ενεργειακό σύστημα της Ένωσης ασφαλέστερο και βιωσιμότερο».

Μία, λοιπόν, από τις προτάσεις του σχεδίου, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, σχετίζεται με την προώθηση των τεχνολογιών δέσμευσης άνθρακα, που, σύμφωνα με την Ε.Ε., θα συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην απανθρακοποίηση.

Όπως επισημαίνεται στην πρόταση, το εμπόδιο για την ανάδυση μιας αλυσίδας αξίας για συστήματα δέσμευσης άνθρακα στην Ε.Ε. είναι η έλλειψη εγκαταστάσεων αποθήκευσης CO2.

Η Κομισιόν εστιάζει τώρα στην επιτάχυνση της δέσμευσης CO2. Σε αυτό το πλαίσιο, η νομοθεσία θέτει ως στόχο την ετήσια ικανότητα έγχυσης 50 εκατ. τόνων CO2 σε στρατηγικές τοποθεσίες στην Ε.Ε. έως το 2030, με αναλογικές συνεισφορές από τους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ένωσης.

Σύμφωνα με την Ε.Ε., αυτή η εξέλιξη θα αφαιρέσει ένα σημαντικό εμπόδιο για την ανάπτυξη των συστημάτων δέσμευσης και αποθήκευσης CO2 ως μια οικονομικά βιώσιμη κλιματική λύση, ιδίως για κλάδους έντασης ενέργειας που είναι δύσκολο να περιοριστούν.

«Καθορίζοντας αυτό τον στόχο, σύμφωνα με τις αναμενόμενες δυναμικότητες που απαιτούνται έως το 2030, οι επιχειρηματικοί κλάδοι μπορούν να συντονίσουν τις επενδύσεις τους προς μια ευρωπαϊκή αλυσίδα αξίας μεταφοράς και αποθήκευσης CO2, την οποία μπορούν να αξιοποιήσουν οι βιομηχανίες για να απανθρακοποιήσουν τις λειτουργίες τους» τονίζεται στην πρόταση.

Η Ε.Ε. ορίζει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης CO2 ως στρατηγικά projects, θέλοντας να επιταχύνει και να διευκολύνει την ανάπτυξη τέτοιων υποδομών. Μάλιστα, αναφέρει ότι ένας αυξανόμενος όγκος εξαντλημένων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που πλησιάζουν στο τέλος του ωφέλιμου κύκλου ζωής τους, θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ασφαλείς εγκαταστάσεις CO2.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X