Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ECSA: Κρίσιμη συγκυρία για την ευρωπαϊκή ναυτιλία

Η ευρωπαϊκή ναυτιλία είναι παρούσα στη δύσκολη αυτή συνθήκη που έχει δημιουργηθεί λόγω του COVID19 και συνεχίζει να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη ροή κύριων εμπορευμάτων και ιατροφαρμακευτικών εξοπλισμών από και προς την Ευρώπη. Σε ανακοίνωσή της η ECSA, o θεσμικός φορέας των ευρωπαϊκών εφοπλιστικών ενώσεων, χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την υποστήριξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία. Ωστόσο σημειώνει απαιτούνται ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες για την επιβίωση της ναυτιλίας.

Στα ουσιώδη προβλήματα η ECSA καταγράφει ότι, οι ναυτιλιακές εταιρείες, στην πλειονότητά τους είναι μεσαίες και μικρές, βρίσκονται αντιμέτωπες με προβλήματα ρευστότητας. Στο πλαίσιο αυτό οι εθνικές κυβερνήσεις και η ΕΕ θα πρέπει να παρέμβουν και να υποστηρίξουν τις εταιρείες αυτές για τον περιορισμό των μακροχρόνιων αρνητικών συνεπειών του κορονοϊού, προτρέπει ο θεσμικός φορέας των ευρωπαϊκών εφοπλιστικών ενώσεων.

Ο πρόεδρος της ECSA κ. Claes Berglund προειδοποιεί : «Η ευρωπαϊκή ναυτιλία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Η χρηματοδότηση θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή για τις ναυτιλιακές εταιρείες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας. Χωρίς τη συμβολή των ευρωπαϊκών αρχών και τραπεζών, πολλές εταιρείες δεν θα επιβιώσουν και το μερίδιο της Ευρώπης στην παγκόσμια ναυτιλία θα υποχωρήσει».

O ίδιος εστιάστηκε ιδιαίτερα στην επιβατηγό ναυτιλία, η οποία, όπως τόνισε, είναι ζωτικής σημασίας για τους Ευρωπαίους κατοίκους των νησιών. Δεδομένου ότι πολλές εταιρείες της επιβατηγού ναυτιλίας έχουν αναστείλει τα δρομολόγιά τους, η λήψη άμεσων μέτρων είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητά τους.

Σε ότι αφορά στο Green Deal, η ECSA υποστήριξε ότι θα σταθεί αρωγός στις περιβαλλοντικές βλέψεις της ΕΕ, ωστόσο αυτή τη στιγμή προτεραιότητα αποτελούν η διάσωση και η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής ναυτιλίας.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X