Νέα

  • ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Eπιχείρηση για απομάκρυνση ναυαγίου του OS 35

Οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη ανοιχτά του Γιβραλτάρ για την απομάκρυνση του ναυαγίου του bulker OS 35 μετά από κάποιες καθυστερήσεις που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες. Το λιμάνι ενέκρινε το σχέδιο διάσωσης στα τέλη του 2022, θέτοντας στόχο να ολοκληρωθεί η διαδικασία απομάκρυνσης του bulker 35.000 dwt, το οποίο σκοπίμως καθηλώθηκε και αργότερα βυθίστηκε μετά την τοποθέτηση άλλου σκάφους κατά την έξοδο από το λιμάνι στις 29 Αυγούστου 2022.

Το ρυμουλκό Koole 42 χειρισμού άγκυρας,  μαζί με το Barge H-283 έφθασαν στο Γιβραλτάρ αρχές Ιανουαρίου από το Σουρινάμ και μετά από κάποιες αρχικές προετοιμασίες, τοποθετήθηκαν δίπλα στο 584 ποδιών hulk που κάθεται στον αμμώδη βυθό. Στις αρχές της εβδομάδας, λιμενικοί δήλωσαν ότι είχαν ξεκινήσει οι εργασίες για την απομάκρυνση των δύο πρώτων από τους τέσσερις βραχίονες γερανούς στο πλοίο. Εξακολουθούσαν να εργάζονται για να αφαιρέσουν δύο επιπλέον βραχίονες, ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα αμπάρια φορτίου.

Οι λιμενικοί κατάφεραν να ανοίξουν τις καταπακτές φορτίου και η πρώτη φάση της επιχείρησης διάσωσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η προσπάθεια επικεντρώνεται στην αφαίρεση και στη συνέχεια στην ανακύκλωση του φορτίου που αποτελείται από ένα φορτίο 33.632 τόνων χαλύβδινων ράβδων. Τα πληρώματα διάσωσης είχαν προηγουμένως απογυμνώσει μεγάλο μέρος του εσωτερικού του πλοίου, ενώ  αφαίρεσαν τον εξοπλισμό και εργάστηκαν για να συλλέξουν υπολειμματικές ποσότητες πετρελαίου στο πλοίο.

Η ολλανδική εταιρεία διάσωσης Koole Contractors, ανέλαβε την διαχείριση της επιχείρησης. Μετά την απομάκρυνση του φορτίου, το σχέδιο είναι να ολοκληρωθεί ο διαχωρισμός του πλοίου σε δύο τμήματα. Το OS 35 έσπασε μερικώς μετά την προσάραξη και οι υπηρεσίες του λιμανιού, αποφάσισαν με την ομάδα διάσωσης να βυθίσου την πρύμνη, ώστε να αποτρέψουν ένα ανεξέλεγκτο σπάσιμο. Το σχέδιο διάσωσης απαιτεί την ολοκλήρωση του διαχωρισμού και στη συνέχεια την ανύψωση των τμημάτων ένα προς ένα στις φορτηγίδες, για απομάκρυνση και ανακύκλωση.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X