Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ
  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Eπαναρχίζουν οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία

Συμφωνία για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας συνυπέγραψαν η Ρωσία και η Ουκρανία, σε τελετή που έλαβε χώρα την Παρασκευή 22/7/2022 στην Κωνσταντινούπολη. Τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες όσο και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσαν ότι η συμφωνία θα βοηθήσει στην ανακούφιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Οι υπουργοί κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Ουκρανίας υπέγραψαν τη συμφωνία χωριστά, αποφεύγοντας προσεκτικά να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να κάνουν χειραψία στην εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη.

«Φάρος ελπίδας»

«Σήμερα, υπάρχει ένας φάρος στη Μαύρη Θάλασσα. Ένας φάρος ελπίδας, δυνατότητας και ανακούφισης σε έναν κόσμο που το χρειάζεται περισσότερο από ποτέ», δήλωσε ο Γκουτέρες στην τελετή υπογραφής, καλώντας τη Ρωσία και την Ουκρανία να εφαρμόσουν πλήρως τη συμφωνία.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η συμφωνία, την οποία υπέγραψε επίσης η Τουρκία, θα συμβάλει στην αποτροπή του λιμού και θα διευκολύνει τον παγκόσμιο πληθωρισμό των τροφίμων.

Η συμφωνία επιστέγασε δύο μήνες συνομιλιών με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας με στόχο αυτό που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αποκάλεσε “πακέτο” που θα αποκαθιστούσε τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών και θα διευκόλυνε τις ρωσικές αποστολές σιτηρών και λιπασμάτων παρά τις σκληρές δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Ο Γκουτέρες δήλωσε ότι η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για σημαντικές ποσότητες εμπορικών εξαγωγών τροφίμων από τρία βασικά ουκρανικά λιμάνια – την Οδησσό, το Τσερνομόρσκ και το Γιούζνι – και ότι ο ΟΗΕ θα δημιουργήσει ένα κέντρο συντονισμού για την παρακολούθηση της εφαρμογής της συμφωνίας.

Η Ρωσία και η Ουκρανία, οι οποίες συγκαταλέγονται στους κορυφαίους εξαγωγείς τροφίμων παγκοσμίως, έστειλαν τους υπουργούς Άμυνας και Υποδομών αντίστοιχα στην Κωνσταντινούπολη για την τελετή υπογραφής, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Γκουτέρες και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών από τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας, που παγίδευσε δεκάδες εκατομμύρια τόνους σιτηρών σε σιλό και καθήλωσε πολλά πλοία, επιδείνωσε τις συμφορήσεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και, μαζί με τις σαρωτικές δυτικές κυρώσεις, προκάλεσε καλπάζοντα πληθωρισμό στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας σε όλο τον κόσμο.

Η Μόσχα έχει αρνηθεί την ευθύνη για την επιδείνωση της επισιτιστικής κρίσης, κατηγορώντας αντίθετα τις δυτικές κυρώσεις για την επιβράδυνση των δικών της εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων και την Ουκρανία για την εξόρυξη των προσβάσεων στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του ΟΗΕ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους την Παρασκευή, δήλωσαν ότι η συμφωνία αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργική σε λίγες εβδομάδες.

Η ασφαλής διέλευση μέσα και έξω από τα λιμάνια θα διασφαλιστεί σε αυτό που ένας αξιωματούχος αποκάλεσε “de facto κατάπαυση του πυρός” για τα πλοία και τις εγκαταστάσεις που καλύπτονται, είπαν, αν και η λέξη “κατάπαυση του πυρός” δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο της συμφωνίας.

Αν και η Ουκρανία έχει ναρκοθετήσει κοντινές υπεράκτιες περιοχές ως μέρος της άμυνάς της κατά της πεντάμηνης εισβολής της Ρωσίας, οι Ουκρανοί πιλότοι θα καθοδηγούν τα πλοία κατά μήκος ασφαλών διαύλων στα χωρικά της ύδατα, είπαν.

Υπό την επίβλεψη ενός κοινού κέντρου συντονισμού με έδρα την Κωνσταντινούπολη, τα πλοία θα διέρχονται από τη Μαύρη Θάλασσα προς τα στενά του Βοσπόρου της Τουρκίας και θα προωθούνται στις παγκόσμιες αγορές, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

Η συμφωνία θα ισχύει για 120 ημέρες, αλλά θα είναι ανανεώσιμη και δεν αναμένεται να σταματήσει σύντομα.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X