Eγκλωβίζονται ξανά τα containers στα λιμάνια – Καθυστερήσεις λόγω Όμικρον
Ακόμα μεγαλύτερες μπορεί να γίνουν οι καθυστερήσεις των πλοίων στα λιμάνια τη φετινή χρονιά προβλέπουν αναλυτές και ναυτιλιακές εταιρείες με φόντο την έξαρση της μετάλλαξης ‘Ομικρον που εντείνει τα προβλήματα στις αμερικάνικες αλλά και τις ευρωπαϊκές προβλήτες.
Η Maersk η δεύτερη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία τακτικών γραμμών στον κόσμο προειδοποίησε τους πελάτες της για νέες καθυστερήσεις ενώ την ίδια στιγμή και ο οίκος αναλύσεων sea-intelligence εκτιμά ότι σχεδόν το 11,5% της παγκόσμιας μεταφορικής ικανότητας έχει εγκλωβισθεί σε κάποιο λιμάνι περιμένοντας να φορτώσει ή να ξεφορτώσει εμπορευματοκιβώτια.
Καθυστερήσεις από δύο έως τέσσερις ημέρες ανάλογα το πλοίο και το δρομολόγιο εξακολουθούν να καταγράφονται και στον Πειραιά.
Η Maersk σε ενημέρωση προς τους πελάτες της υπογραμμίζει πως δυστυχώς το 2022 δεν ξεκίνησε όπως ήλπιζε και τονίζει πως η πανδημία εξακολουθεί να είναι ισχυρή και τα νέα κρούσματα να επηρεάζουν την ικανότητά της να μεταφέρει το φορτίο της.
Το λιμάνι της Αμβέρσας είχε έως και δέκα ημέρες αναμονής την περασμένη εβδομάδα αν και αυτή την εβδομάδα οι αριθμοί ενδέχεται να μειωθούν σε δύο ημέρες με την υλοποίηση σχεδίων έκτακτης ανάγκης.
Στην Κίνα το νέο ξέσπασμα κορωνοϊού επηρέασε το εμπορικό λιμάνι της Ningbo το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο. Εκεί οι αποθηκευτικοί χώροι φθάνουν σε πληρότητα το 75%. Στα μεγάλα λιμάνια Ρότερνταμ Αμβέρσα και Αμβούργο η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώνεται. Στις ΗΠΑ, μεγαλώνουν και οι καθυστερήσεις στη φόρτωση και εκφόρτωση.
Στο μεταξύ όπως εκτιμά η sea-intelligence συνολικά το 11,5% της παγκόσμιας χωρητικότητας έχει βγει εκτός αγοράς λόγω καθυστερήσεων που καταγράφονται στις προσεγγίσεις των πλοίων στα λιμάνια και η κατάσταση δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης. Η εταιρεία αναλύσεων μελέτησε τα στοιχεία του Νοεμβρίου 2021 και εκτίμησε ότι το 11,5% του παγκοσμίου στόλου των πλοίων μεταφοράς containers βρίσκεται καθηλωμένο έξω από τα λιμάνια παρουσιάζοντας ωστόσο μια μείωση σε σχέση με το 12,3% του Οκτωβρίου του 2021. Κρίνοντας όμως από τα στοιχεία φαίνεται ότι δεν υπάρχει ένδειξη επικείμενης βελτίωσης.