Με στόχο τη σύμπραξη στους τομείς της ναυτιλιακής και θαλάσσιας έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου και Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (Cyprus Marine and Maritime Institute – CMMI), υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας.
Στόχος το αμοιβαίο όφελος από τη διμερή συνεργασία στον τομέα της θαλάσσιας και ναυτιλιακής έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας. Μέσα από την ανταλλαγή πληροφοριών, ιδεών, γνώσεων και καλών πρακτικών, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το CMMI θα αναπτύξουν ερευνητικά προγράμματα και θα προωθήσουν τη διμερή ερευνητική συνεργασία σε όλους τους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη θάλασσα και τη ναυτιλία.
Η διευκόλυνση και ενθάρρυνση της συμμετοχής ερευνητών/ριών σε θέματα θαλάσσιων και ναυτιλιακών ερευνών θα είναι στις προτεραιότητες. Περαιτέρω η συνεργασία στοχεύει στην ενημέρωση και την πληροφόρηση της ευρύτερης κοινωνίας σε σχέση με τις «γαλάζιες» δυνατότητες, προκλήσεις και προοπτικές.
Κατά την τελετή υπογραφής, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης χαιρέτισε την εν λόγω συνέργεια, η οποία, όπως ανέφερε, θα παρέχει στους δύο οργανισμούς ένα εργαλείο για κοινές δραστηριότητες εκπαίδευσης και κατάρτισης στον ναυτιλιακό και θαλάσσιο τομέα. Πρόκειται είπε, “για ένα πολύ υποσχόμενο μνημόνιο συνεργασίας που ενισχύει το πολυσχιδές έργο που ήδη διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και εστιάζει στη θαλάσσια έρευνα”
Ο Δήμαρχος Λάρνακας , Ανδρέα Βύρας σημείωσε ότι το Μνημόνιο είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας ισχυρής σχέσης μεταξύ των δύο οργανισμών. Χαρακτήρισε την πρωτοβουλία σημαντική, στο πλαίσιο της στρατηγικής επιδίωξης της Λάρνακας να εξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Κέντρο Θαλάσσιας και Ναυτιλιακής Έρευνας και Καινοτομίας.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του CMMI Ζαχαρίας Σιόκουρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Το CMMI σημείωσε, “προκειμένου να υλοποιήσει το όραμά του για την προώθηση της Βιώσιμης Γαλάζιας Ανάπτυξης, αναγνωρίζει τη σημασία της δημιουργίας σχέσεων και της ανάπτυξης δεσμών με τους τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς”.