Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Bimco: Ο “εμπορικός πόλεμος” ΗΠΑ – Κίνας, ωφελεί τη ναυτιλία

Ακάθεκτες συνεχίζουν οι εμπορικές συναλλαγές των ΗΠΑ με την Κίνα που επιτρέπονται στο πλαίσιο της συμφωνίας «Φάση 1», στη σκιά του «εμπορικού πολέμου» που μαίνεται ανάμεσα στις δύο χώρες. Συναλλαγές που προσθέτουν φορτία προς όφελος κυρίως των κλάδων των δεξαμενοπλοίων και του χύδην ξηρού φορτίου. Η Bimco επισημαίνει ότι το θαλάσσιο εμπόριο και οι τρεις κύριοι ναυτιλιακοί κλάδοι, δηλαδή τα δεξαμενόπλοια, τα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων επωφελήθηκαν από τις υψηλότερες συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, μετά την αρχική φάση της διακοπής των σχέσεων, από τη στιγμή που υπεγράφη η συμφωνία «Φάση 1», καθώς υπήρξαν προϊόντα βιομηχανικά, αγροτικά και ενεργειακά (πετρέλαιο) που εντάχθηκαν στη συμφωνία.

Ειδικά για τα δεξαμενόπλοια που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω των πολύ χαμηλών ναύλων, το εμπόριο ΗΠΑ – Κίνας υπήρξε ένα «σωσίβιο.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το πιο σημαντικό εμπόρευμα στη συμφωνία για τη ναυτιλία δεξαμενοπλοίων είναι το αργό πετρέλαιο. Φέτος από τις ΗΠΑ εξήχθησαν 7,6 εκατομμύρια τόνοι μέχρι στιγμής, μόλις το 10% του συνόλου των αμερικανικών εξαγωγών αργού πετρελαίου. Συνολικά, οι εξαγωγές ενεργειακών αγαθών που περιλαμβάνονται στη συμφωνία αυξήθηκαν σε αξία κατά 470,5% σε σύγκριση με τους πρώτους επτά μήνες του 2020. Αυτό το «άλμα» οφείλεται στην ανάκαμψη των όγκων αλλά και στις υψηλότερες τιμές των ενεργειακών προϊόντων.

Η ναυτιλία ξηρού φορτίου έχει επίσης επωφεληθεί από την αύξηση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών. Η μεγαλύτερη αύξηση προήλθε από τις αμερικανικές εξαγωγές καλαμποκιού που αυξήθηκαν περί το 1 εκατομμύριο τόνους σε σύγκριση με τους πρώτους επτά μήνες του περασμένου έτους σε 15,4 εκατομμύρια τόνους το 2021. Ενα άλλο μεγάλο προϊόν χύδην ξηρού φορτίου που καλύπτεται στη συμφωνία είναι ο άνθρακας.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X