H επιβράδυνση στην εκπομπή αερίων στον τομέα της βιομηχανίας είναι το μεγάλο ζητούμενο, καθώς οι μεταφορείς αντιμετωπίζουν αυξανόμενους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και μειωμένη ζήτηση. Ο επικεφαλής αναλυτής της ναυτιλιακής ένωσης BIMCO, Niels Rasmussen, γράφει για τον αντίκτυπο που έχουν τα ναυτιλιακά πλοία που επιβραδύνουν τη βιομηχανία, ενώ προβλέπει ότι ο όμιλος πιστεύει ότι οι ταχύτητες απόπλου θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 10% πριν από το 2025.
Το λεγόμενο Slow steaming εισήχθη για πρώτη φορά στις αναφορές της BIMCO μετά την οικονομική κρίση πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, μειώνοντας την ταχύτητα πλεύσης στις κύριες γραμμές, έως και 20 τοις εκατό. Το κίνητρο τότε και ξανά τώρα, καθώς οι ναύλοι και η αγορά spot μειώθηκαν δραματικά, είναι ότι όταν τα πλοία προσαρμόζουν την ταχύτητά τους, επηρεάζεται η μεταφορική ικανότητα.
Η προσαρμογή μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης της προσφοράς χωρητικότητας. Ωστόσο, οι χαμηλότερες ταχύτητες πλεύσης τραβούν την προσοχή μακροπρόθεσμα, επειδή μειώνουν επίσης την κατανάλωση πετρελαίου καυσίμων και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, οι φορείς εκμετάλλευσης τακτικών γραμμών αύξησαν τη μέση ταχύτητα πλεύσης έως και 4% λόγω της ισχυρής ζήτησης και της εκτεταμένης συμφόρησης των λιμανιών», γράφει η BIMCO. «Σήμερα, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική και το πρώτο τρίμηνο του 2023, η μέση ταχύτητα πλεύσης έχει επιβραδυνθεί στους 13,8 κόμβους, σημειώνοντας πτώση 4% από έτος σε έτος».
Το μεγαλύτερο μέρος της εστίασης στο αργό άτμισμα επικεντρώνεται πλέον στους αναδυόμενους περιβαλλοντικούς κανονισμούς του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου του Δείκτη Ενεργειακής Απόδοσης Υφιστάμενων Πλοίων (EEXI) και του Δείκτη Έντασης Άνθρακα (CII). Μία από τις τεχνικές που προέβλεψαν οι παρατηρητές της βιομηχανίας ότι θα υιοθετούνταν, ήταν η επιβράδυνση της ταχύτητας των πλοίων για τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και στη συνέχεια των εκπομπών.
Για να συμμορφωθεί με το EEXI, η BIMCO σημειώνει ότι ορισμένα πλοία έπρεπε να εγκαταστήσουν Περιορισμούς Ισχύος κινητήρα (EPL), μειώνοντας την τελική τους ταχύτητα. Για να διατηρηθεί το buffer μεταξύ της μέγιστης ταχύτητας και της προγραμματισμένης ταχύτητας, δημιουργώντας το μαξιλάρι που επιτρέπει στα πλοία να ανακάμψουν από καθυστερήσεις στο λιμάνι ή λόγω καιρικών συνθηκών, οι μεταφορείς έπρεπε να μειώσουν τις ταχύτητες δρομολογίου και να παρατείνουν τους χρόνους ταξιδιού για τους πελάτες.
Ο κανονισμός για τον Δείκτη Έντασης Άνθρακα (CII) τον οποίο εφάρμοσε επίσημα ο ΙΜΟ στις αρχές του 2023 και οι συνολικοί στόχοι για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε περαιτέρω μειώσεις στην ταχύτητα πλεύσης.
Η μέση ταχύτητα πλεύσης έχει μειωθεί σημαντικά, αν και η παραδοσιακή ταχύτερη ταχύτητα στην κατεύθυνση της κεφαλής ανάσυρσης παραμένει, αναφέρει η BIMCO στην ανάλυσή της για τις λειτουργίες του πλοίου. Σημειώνουν ότι οι προσαρμογές στα χρονοδιαγράμματα έχουν επηρεάσει ως επί το πλείστον την γρηγορότερη κατεύθυνση προς τα πάνω, ενώ μειώνουν τη διαφορά στην ταχύτητα μεταξύ των κατευθύνσεων. Τα μεγαλύτερα πλοία που πλέουν σε διηπειρωτικό εμπόριο, όπως σημειώνουν, συνέχισαν επίσης να πλέουν ταχύτερα από τα μικρότερα πλοία σε ενδοπεριφερειακά εμπορεύματα
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ζητήματα που διαδραματίζονται τώρα στον κλάδο, ο Rasmussen γράφει, «Αυτές οι παραδόσεις, ωστόσο, μπορεί επίσης να αλλάξουν».
Το 2019, σημειώνει ότι τα μεγαλύτερα πλοία έπλευσαν κατά μέσο όρο 2,6 κόμβους ταχύτερα από τα μικρότερα πλοία. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, αυτή η διαφορά ταχύτητας μειώθηκε στο 1,8 και περαιτέρω στο 1,6 κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023. Ως αποτέλεσμα, η μέση ταχύτητα πλεύσης σταθμισμένη από τη χωρητικότητα TEU των πλοίων μειώθηκε κατά έξι τοις εκατό, από έτος σε έτος, το πρώτο τρίμηνο του 2023 υπολογίζει η BIMCO.