Στα 375 μίλια βόρεια-ανατολικά της Ανταρκτικής Χερσονήσου, κοντά στα Νότια νησιά Όρκνες, το A23a, το μεγαλύτερο παγόβουνο του πλανήτη, συνεχίζει τη μοιραία πορεία του. Το παγόβουνο, που έχει μέγεθος παρόμοιο με το Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ, φαίνεται να περιστρέφεται άσκοπα στη θάλασσα, προκαλώντας ανησυχία στους επιστήμονες.
Έρευνες της Βρετανικής (BAS) αποκάλυψαν ότι το A23a έχει μπει σε διαδικασία περιστροφής από τον Ιανουάριο, με βάση δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2023 και Φεβρουαρίου 2024. Οι επιστήμονες παρακολουθούν την κίνηση του παγόβουνου, διαπιστώνοντας ότι κινείται με ταχύτητα 15 μοιρών την ημέρα. Είναι κολλημένο σε έναν υποθαλάσσιο λόφο διαμέτρου περίπου 100 χιλιομέτρων και σε ύψος πάνω από 1.000 μέτρα.
Αυτή η κατάσταση δεν είναι πρωτόγνωρη για το A23a. Είχε κολλήσει στον βυθό της θάλασσας για περισσότερα από τριάντα χρόνια, πριν καταφέρει να απελευθερωθεί το 2020. Ωστόσο, οι πρόσφατες αναφορές υποδηλώνουν ότι ίσως χρειαστούν πολλά χρόνια πριν το παγόβουνο αποκολληθεί και πάλι.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το φαινόμενο που κρατά το A23a παγιδευμένο ονομάζεται η στήλη του Taylor, η οποία δημιουργείται όταν θαλάσσια ρεύματα συναντούν υποθαλάσσιες κορυφές. Στην περίπτωση αυτή, η περιστροφή του παγόβουνου προκαλείται από την αλληλεπίδραση του Ανταρκτικού Κυκλοπωριακού Ρεύματος με τη θαλάσσια κορυφή της θάλασσας Scotia.
Ο Άλεξ Μπριάρλι, φυσικός ωκεανογράφος και επικεφαλής της Ομάδας Έρευνας Ανοιχτών Ωκεανών της BAS, δήλωσε ότι το A23a «απλά κάθεται και περιστρέφεται» και ότι η διαδικασία της τήξης θα είναι αργή όσο παραμένει σε αυτή τη θέση. Οι επιστήμονες ανησυχούν, καθώς μελετούν την άγνωστη διάρκεια παραμονής του παγόβουνου σε αυτές τις συνθήκες.
Η ιστορία του A23a ξεκινά από το 1986, όταν αποσπάστηκε από τον παγετώνα Φιλχνερ. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι τότε χρησιμοποιήθηκε ως βάση για μια ερευνητική αποστολή της Σοβιετικής Ένωσης, προτού οι ερευνητές αναγκαστούν να αποχωρήσουν. Με τα χρόνια, το παγόβουνο έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις για την αλληλεπίδραση του κλίματος και των ωκεανών, καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν τις παρατηρήσεις τους για την πορεία του.
Η παραμονή του παγόβουνου και η πιθανή ανατροπή του μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τις θαλάσσιες περιοχές και τον πλανήτη στο σύνολό του.