Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ
  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Aναχώρησε από την Οδησσό, το πρώτο φορτίο με σιτηρά – Χαιρετίζει ο ΟΗΕ

Το πρώτο φορτίο με ουκρανικά σιτηρά αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού το πρωί της Δευτέρας 1η Αυγούστου στις 08:17 (ώρα Ελλάδας και Κύπρου), σύμφωνα με τους όρους της διεθνούς συμφωνίας Ρωσίας- Ουκρανίας, που υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Το πλοίο με σημαία Σιέρα Λεόνε θα αγκυροβολήσει στα ανοικτά της Κωνσταντινούπολης την Τρίτη 2/8, γύρω στις 15:00 (ώρα Κύπρου) για μια κοινή επιθεώρηση, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Ο Ακάρ έκανε τη δήλωση αυτή σε συνέντευξή του στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αφού το πλοίο Razoni, που είναι φορτωμένο αραβόσιτο, αναχώρησε από το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού για το Λίβανο. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ένα Κοινό Κέντρο Συντονισμού δημιουργήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας.

«Ανακούφιση για τον κόσμο»

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε από την πλευρά του πως η σημερινή επανάληψη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών, για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή το Φεβρουάριο, ειναι «μια ανακούφιση για τον κόσμο».

«Ημέρα ανακούφισης για τον κόσμο, ιδιαίτερα για τους φίλους μας της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής, καθώς τα πρώτα ουκρανικά δημητριακά αναχωρούν από την Οδησσό έπειτα από μήνες ρωσικού αποκλεισμού. Η Ουκρανία ήταν ανέκαθεν και θα παραμείνει ένας αξιόπιστος εταίρος, αν η Ρωσία σεβαστεί το τμήμα της συμφωνίας που της αναλογεί», έγραψε ο υπουργός στο Twitter.

Όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, «το πλοίο Razoni απέπλευσε από το λιμάνι της Οδησσού με προορισμό το λιμάνι της Τρίπολης στο Λίβανο. Στις 2 Αυγούστου αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη. Θα συνεχίσει την πορεία του προς τον προορισμό του έπειτα από επιθεωρήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη».

Σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, το πλοίο είναι φορτωμένο με 26.000 τόνους αραβόσιτου. Η συμφωνία, που υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στους αντιπροσώπους της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών, επιτρέπει την επανάληψη των ουκρανικών εξαγωγών υπό διεθνή επίβλεψη.

Μια παρόμοια συμφωνία που υποράφηκε ταυτόχρονα εγγυάται επίσης στη Μόσχα την εξαγωγή ρωσικών αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων παρά τις δυτικές κυρώσεις.

Ο ΟΗΕ «χαιρετίζει θερμά»

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «χαιρετίζει θερμά» την εξέλιξη.

«Ο γενικός γραμματέας ελπίζει ότι αυτό θα είναι το πρώτο από πολλά εμπορικά πλοία βάσει της συμφωνίας που υπογράφηκε και ότι αυτό θα φέρει τη σταθερότητα και την αρωγή που είναι απαραίτητες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ιδιαίτερα στα πιο εύθραυστα ανθρωπιστικά πλαίσια», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X