Τα όσα ισχύουν για τη θάλασσα και τις παραλίες απασχολούν και τους Κυπρίους οι οποίοι είναι αφενός επιφυλακτικοί, αφετέρου δεν κρατιούνται να μην πάρουν ανάσα δροσιάς στη θάλασσα και να κολυμπήσουν στo θαλασσινό νερό. Ρωτήσαμε τους ειδικούς και ο Καθηγητής Μικροβιολογίας και Μοριακής Ιολογίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης παρέθεσε και τα θετικά και τα αρνητικά.
Από τη μια, οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, συμβάλλουν στον αφανισμό του κορωνοϊού και τη μη εξάπλωση του. Το γεγονός ότι ο κόσμος κινείται σε ανοικτούς χώρους εξήγησε ελαχιστοποιεί τους κινδύνους. Την ίδια ώρα, τα σταγονίδια που μεταφέρουν τον ιό με τον αέρα θα αποξηραίνονται πολύ εύκολα σε θερμό κλίμα και δεν θα έχουν μεγάλη διάρκεια παραμονής σε επιφάνειες. Ακόμη κι αν κάποιος καταπιεί θαλασσινό νερό δεν κινδυνεύει ανέφερε, αφού το νερό αυτό θα πάει κατευθείαν στο στομάχι και θα αδρανοποιηθεί από τα οξέα του στομάχου.
Αερομεταφερόμενος ο κoρωνοϊός
Ο Δρ Καραγιάννης επανέλαβε ότι ο κορωνοϊός είναι αερομεταφερόμενος ιός, από τον οποίο κινδυνεύεις μόνον αν τον εισπνεύσεις. Συνιστά μεμονωμένο κολύμπι για τους λάτρεις της θάλασσας και παραμονή στις παραλίες με την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των λουομένων. Παγίδα θα μπορούσε να ήταν η ξαπλώστρα στην παραλία, η οποία πρέπει να απολυμαίνεται με αλκοολούχα σκευάσματα ή χλωρίνη πριν τη χρήση της από κάθε επισκέπτη. Προτρέπει τους πολίτες ο καθηγητής να αποφεύγει να χρησιμοποιήσει ξαπλώστρες και να προτιμά να ξαπλώνει στην άμμο με την πετσέτα του, που είναι πιο ασφαλές.
1) Έτσι θα κάνουμε καλοκαιρινά μπάνια
Φέτος θα είναι «το καλοκαίρι του κορωνοϊού», αφού όπως όλα δείχνουν, η ανθρωπότητα θα αναγκαστεί να συνεχίσει να ζει στην «σκιά» της πανδημίας. Με αυτόν τον γνώμονα λοιπόν, μεγάλη είναι η ανησυχία και οι εύλογες απορίες που έχουν οι πολίτες, για το πως θα μπορέσουν να κάνουν μπάνια σε θάλασσες και πισίνες, πως θα πάνε διακοπές και αν ο κίνδυνος να νοσήσουν θα αυξηθεί.
Μιλώντας στο GRTimes.gr, ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του ριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικός στις λοιμώξεις, Παύλος Νικολαΐδης, δίνει πολύ χρήσιμες απαντήσεις στα ερωτήματα που απασχολούν τους περισσότερους.
Ουσιαστικά ερωτήματα:
- Τι θα αλλάξει στον τρόπο που κάνουμε μπάνια φέτος;
- Υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουμε τον ιό από τη θάλασσα ή την πισίνα;
- Θα πρέπει να φοράμε μάσκες στις παραλίες;
- Πόσο ασφαλείς είναι οι οργανωμένες παραλίες και τί θα πρέπει να προσέξουμε;
- Η ζέστη «σκοτώνει» τον ιό;
Όπως αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης, «οι θερινές διακοπές συνδυάζονται ως επί το πλείστον με μπάνιο στη θάλασσα ή στην πισίνα. Το μπάνιο στο θαλασσινό νερό ή στην πισίνα η οποία χλωριώνεται είναι ασφαλές. Ούτε έχει βρεθεί, ούτε μπορεί θεωρητικά να ειπωθεί ότι υπάρχει δυνητικός κίνδυνος. Περισσότερο είναι η διαδικασία, όχι το μπάνιο δηλαδή σε οποιοδήποτε μέρος. Οι συνθήκες συγχρωτισμού, για παράδειγμα, αν υπάρχουν 20 ξαπλώστρες σε 10 τετραγωνικά μέτρα, ο κίνδυνος είναι λογικό να αυξάνεται από τον συνωστισμό, όπως ακριβώς δηλαδή αναφέρουμε και από την αρχή της πανδημίας».