Νέα

  • ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

90 χρόνων ψαράς, είναι ταγμένος στην προστασία των ωκεανών – η ζωή του ταινία (vid)

Ο Wayan Nyo ζει στην Ινδονησία και εδώ και είκοσι χρόνια «μάχεται» ενάντια στη μόλυνση των ωκεανών. Υπάρχουν κι αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι κάνουν μεν τη δουλειά τους, προσπαθούν, όμως, να κάνουν και τον κόσμο καλύτερο. Ο ψαράς, Wayan Nyo, ανήκει σε αυτήν την κατηγορία.

Ο 90χρονος, ο οποίος ζει στην Ινδονησία, έχει ανεπτυγμένη την οικολογική του συνείδηση και φροντίζει όταν βγαίνει για ψάρεμα να δρα και υπέρ του ωκεανού. Από την παιδική του ηλικία μέχρι και σήμερα, ο Nyo περνούσε τις περισσότερες ώρες της μέρας του στο νερό.Κάθε μέρα, μάζευε τα δίχτυα του, τα έβαζε στη βάρκα του σε παραλία του Μπαλί, και έφευγε για ψάρεμα.

Εκεί, αφουγκραζόταν τον ήχο των κυμάτων, «διάβαζε» τον καιρό, έπιανε ψάρια, και μάθαινε τον ρυθμό των ωκεάνιων ρευμάτων.

Τα τιρκουάζ νερά που απλώνονταν μπροστά του ήταν το τέλειο μέρος για ψάρεμα. Ωστόσο, τα τελευταία 21 χρόνια, ο Wayan Nyo έχει αφιερώσει τη ζωή του στη συλλογή πλαστικών, τα οποία μολύνουν τον ωκεανό.

Το ντοκιμαντέρ για την οικολογική δράση του 90χρονου ψαρά και τα βραβεία

Η σκηνοθέτης Dana Frankoff από το San Francisco αποφάσισε να παρουσιάσει τη ζωή του Wayan Nyo μέσα από μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο Voice Above Water.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την ιστορία του ψαρά και το πώς ένας άνθρωπος προσπαθεί να κάνει τη διαφορά στον κόσμο.

Η ταινία απεικονίζει το «ταξίδι» ενός άνδρα, ο οποίος μέσα από το επάγγελμά του και την αλιεία προσπάθησε να κάνει καλό στον πλανήτη.

Προβάλλει το πώς ο Nyo καθάριζε καθημερινά τον ωκεανό από τεράστιες ποσότητες πλαστικών, ώστε τα ψάρια να μπορούν να επιβιώσουν και άρα οι επόμενες γενιές να μπορούν να αλιεύουν και να έχουν τη δυνατότητα να ταΐσουν τις οικογένειές τους και την κοινότητα.

Το σύντομο, αλλά πολύ δυνατό ντοκιμαντέρ έχει ήδη κερδίσει μια σειρά από βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου της πρώτης ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Ωκεανού του 2021 και του καλύτερου ντοκιμαντέρ μικρού μήκους στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου San Luis Obispo του 2021.

Η Frankoff, η οποία είναι εξίσου παθιασμένη με τη θαλάσσια προστασία και τις βιώσιμες αλλαγές στον κόσμο, λέει ότι η ιστορία του Wayan είναι «μια υπενθύμιση ότι αν όλοι παίξουμε τον ρόλο μας, μπορούμε να καταφέρουμε κάτι πολύ μεγαλύτερο από εμάς».

Αδιαμφισβήτητα, πάντως, ο 90χρονος ψαράς και η δράση του ενάντια στη μόλυνση των ωκεανών αποτελεί τεράστια έμπνευση για όλους μας.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X