Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Σε πλειστηριασμό ιδιωτικό νησί στο Ιόνιο – Χωρίς γείτονα ο Άραβας κροίσος Αλ Θάνι

Σε πλειστηριασμό η νήσος Μάκρη, το ιδιωτικό νησί του συμπλέγματος των Εχινάδων, που αγοράστηκε από τον τελευταίο του ιδιοκτήτη, Στέφανο Λιόβαρο, πριν από 30 χρόνια. Ουσιαστικά, στο σφυρί βγαίνουν 746 στρέμματα, με τιμή εκκίνησης τα 1,5 εκατ. ευρώ, στο ήμισυ της οποίας εκπλειστηριάστηκε το νησί εν μέσω καλοκαιριού.

Η αγοραία αξία της ακατοίκητης νησίδας, που διοικητικά υπάγεται στην Ιθάκη, φτάνει τα 296.000 ευρώ και παρόλο που είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος, μετά τον Πεταλά, την Οξυά, τη Δρακονέρα και το Προβάτι, δεν έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών από τη στιγμή που κατασχέθηκε για οφειλή 50.000 ευρώ της Argo του Χιώτη Στέφανου Λιόβαρου, από την Τράπεζα Πειραιώς.

Η τιμή των 296 χιλιάδων ήταν που απέτρεψε και τον πρώτο πλειστηριασμό, που είχε προγραμματιστεί για τις 20 Ιουλίου. Η Τράπεζα Πειραιώς προσέφυγε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Κεφαλονιάς υποστηρίζοντας ότι η εμπορική αξία της Μάκρης είναι μεγαλύτερη των 296 χιλιάδων, η οποία υπολογίστηκε λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική οικονομική αξία του δάσους, την ετήσια αξία του παραγόμενου ξύλου, την ετήσια αξία μη ξυλώδων δασικών προϊόντων, από τη βόσκηση και το κυνήγι.

Πάντως, είναι ακόμα αμφίβολο αν στις 30 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί αγοραστής, παρόλο που το νησί βρίσκεται ακόμα αναρτημένο σε αγγελίες διεθνών μεσιτικών όπως το Private Islands Inc.  Είναι άξιο απορίας αν θα υπάρξει κάποιος ξένος ή Ελληνας εκατομμυριούχος, είτε όμιλος ακόμη και επενδυτικό κεφάλαιο που θα θελήσει να γίνει «γείτονας» του πρώην εμίρη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Εχινάδων.

Η φήμη του νησιού εκτοξεύτηκε από τότε που προσέλκυσε το επενδυτικό ενδιαφέρον του πρώτου πολίτη από το πάμπλουτο εμιράτο.

Ωστόσο, η νησίδα είναι χαρακτηρισμένη στο σύνολό της ως ιδιωτικό δάσος, δεν επιτρέπεται η μερική μεταβίβαση, παρά μόνο η μεταβίβαση ολόκληρης της έκτασης δάσους και εντάσσεται σε περιοχή Κοινοτικού Ενδιαφέροντος και Ζώνης Ειδικής Προστασίας, με σημαντικούς περιορισμούς εκμετάλλευσης.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X