Νέα

  • ΕΝΑΛΙΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ

Τον ενάλιο πλούτο της Αμαθούντας αναδεικνύουν Λουκάς Φουρλάς και Γιάννης Καρούσος

Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων για ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού της Αμαθούντας, ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, πραγματοποίησε κατάδυση με τον ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ Λουκά Φουρλά. Τους συνόδευαν αρχαιολόγοι από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και μέλη της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο κύριος Καρούσος δημοσιοποίησε φωτογραφικό υλικό επιβεβαιώνοντας τους σχεδιασμούς για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου αρχαιολογικού πάρκου”.

“Ο πλούτος που κρύβει ο κυπριακός βυθός μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί, ώστε να αποτελεί πόλο έλξης για γαλάζιο καταδυτικό τουρισμό”, επισήμανε ο Λουκάς Φουρλάς, εστιάζοντας στις προσπάθειες προώθησης του εναλλακτικού τουρισμού όπως είναι ο καταδυτικός.

Ο Υπουργός μεταφορών ανέφερε ότι «το αρχαίο λιμάνι της Αμαθούντας είναι μια από τις σπάνιες περιπτώσεις καλά διατηρημένων καταλοίπων ελληνιστικών λιμένων σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο και σίγουρα μοναδική στην Κύπρο, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί σημαντικό υποβρύχιο βιότοπο».

O κ. Καρούσος επεσήμανε ότι «η Κύπρος προχωρεί με την δημιουργία ενός θαλάσσιου αρχαιολογικού πάρκου που έχει ως στόχο την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» και υπογράμμισε ότι «η συντήρηση και η ανάδειξη του χώρου θα μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο για τουριστικούς σκοπούς όσο και από οργανωμένα σύνολα δυτών». 

Σημειώνεται ότι, το αρχαίο λιμάνι της Αμαθούντας τόσο ως ενάλιο Αρχαίο Μνημείο Α΄ Πίνακα όσο και ως υδροβιότοπος προστατεύεται, εκτός από εθνικές, και από ευρωπαϊκές και διεθνείς νομοθεσίες, οδηγίες και πρακτικές. Ο θαλάσσιος χώρος της περιοχής του αρχαίου λιμανιού έχει ενταχθεί στη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή Τεχνητών Υφάλων.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με άλλους Εταίρους θα προβεί σε εργασίες ανάδειξης και προβολής του αρχαίου λιμανιού της Αμαθούντας με ήπιο τρόπο που συνάδει με το χαρακτήρα του μνημείου, π.χ. καθαρισμός, εγκατάσταση επίγειων και υποβρύχιων ενημερωτικών πινακίδων, με στόχο τον καθορισμό πορείας για επίσκεψη του χώρου με μάσκα και πέδιλα.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X