Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δέκα έχουν απομείνει – Το σπανιότερο θηλαστικό του θαλάσσιου κόσμου

Το σπανιότερο θαλάσσιο θηλαστικό του κόσμου εξακολουθεί να έχει πιθανότητες επιβίωσης, παρά το γεγονός ότι αριθμούν μόνο περίπου 10 στην άγρια ​​φύση, σύμφωνα με μια γενετική μελέτη.

Η φώκαινα Βακίτα βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι οι δοκιμές DNA δείχνουν ότι ο πληθυσμός εξακολουθεί να είναι γενετικά βιώσιμος.

Η μικροσκοπική ασημένια φώκαινα ζει μόνο στον Κόλπο του Μεξικού.

Ωστόσο, αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή απειλή, αφού κινδυνεύει να  πιαστεί σε μεγάλα δίχτυα, γνωστά ως απλάδια δίχτυα.

«Η μελέτη μας δείχνει ξεκάθαρα ότι η βακίτα έχει πολύ καλές πιθανότητες να αποφύγει την εξαφάνιση, εάν είμαστε σε θέση να την προστατεύσουμε, αφαιρώντας τα απλάδια από τον βιότοπό της», δήλωσε η ερευνήτρια της μελέτης, Δρ Ζακλίν Ρόμπινσον από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. .

Όπως επισημαίνει η Ρόμπινσον, δεν υπήρχε λόγος να πιστεύουμε ότι η Βακίτα ήταν καταδικασμένη απλώς και μόνο διατηρεί μικρά μεγέθη πληθυσμού ή χαμηλή γενετική ποικιλότητα, είπε. Σημείωσε παράλληλα ότι η επιβίωση της, εξαρτάται από τις επιλογές και του ανθρώπου.

Μερικοί είχαν εγκαταλείψει τη διάσωση της Βακίτας, πιστεύοντας ότι ακόμα κι αν το είδος μπορούσε να προστατευτεί από τις πιέσεις της αλιείας, οι επιπτώσεις στην υγεία της ενδογαμίας θα την εξαφάνιζαν.

Ωστόσο, η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, διαπίστωσε ότι η Βακίτα, δεν αντιμετωπίζει γενετικό κίνδυνο και ενδεχόμενο ο πληθυσμός της να ανακάμψει, εάν βρίσκεται σε ένα πλήρως προστατευμένο βιότοπο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν DNA από βακίτα που αλιεύτηκαν μεταξύ 1985 και 2017, τα οποία σχετίζονται στενά με αυτές που ζουν σήμερα. Στη συνέχεια ανέπτυξαν ένα μοντέλο υπολογισμού για να προβλέψουν πώς μπορεί να αλλάξει ο πληθυσμός τους  τα επόμενα 50 χρόνια, με βάση τα γενετικά τους ευρήματα.

Επειδή το είδος ήταν σπάνιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, με φυσικά χαμηλά επίπεδα γενετικής ποικιλότητας, οι κίνδυνοι από τη συγγένεια μειώνονται, λένε οι ερευνητές. Και πιστεύουν ότι υπάρχουν μαθήματα για άλλα είδη υπό εξαφάνιση, όπως αυτά που ζουν σε νησιά ή σε περιορισμένη εμβέλεια.

Η διάσωση της Βακίτα δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, δεδομένων των εντάσεων του παρελθόντος μεταξύ οικολόγων και ντόπιων, αλλά  και των διπλωματικών προστριβών σχετικά με την επιβολή των απαγορεύσεων αλιείας από τη μεξικανική κυβέρνηση.

Οι προσπάθειες απαγόρευσης των απλαδίων διχτυών συνάντησαν την αντίθεση των αλιευτικών κοινοτήτων. Και το παράνομο εμπόριο ενός ψαριού που ονομάζεται Τοτομπά,  έχει συμβάλει στην εξαφάνιση της Βακίτα και άλλων θαλάσσιων ειδών, που μπλέκονται στα δίχτυα.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X