Νωρίτερα αυτό το μήνα, 1.700 μπουκάλια αφρώδους οίνου ανακτήθηκαν από μια άγνωστη τοποθεσία στα ανοικτά των ακτών της βόρειας Νορβηγίας.
Τα συγκεκριμένα κρασιά όμως δεν αποτελούν προϊόν διάσωσης από κάποιο βυθισμένο ναυάγιο.
Αυτή η πρόσφατη αφθονία κρασιών από τη Σκανδιναβία στάλθηκε επίτηδες στον βυθό της θάλασσας, στο όνομα της επιστήμης και στο πνεύμα των εορτασμών της 130ης επετείου του κρουαζιερόπλοιου περιπέτειας Hurtigruten Norway.
Η εταιρεία συνεργάστηκε με τον αμπελώνα Rathfinny Wine Estate από το Sussex της Αγγλίας και προσπάθησε να δημιουργήσει τη βορειότερη κάβα του κόσμου, σε ένα έργο με την κωδική ονομασία «Havets Bobler» ή Bubbles from the Sea.

Τα μπουκάλια σφραγίστηκαν με ένα ειδικό εξάρτημα κεριού και στάλθηκαν σε βάθος λίγο πάνω από 100 πόδια, για έξι μήνες παλαίωσης. Οι θερμοκρασίες του νερού στον Αρκτικό Κύκλο, προσεγγίζει τακτικά τους μηδέν βαθμούς Κελσίου. Προκειμένου να βεβαιωθούν ότι η σοδειά ήταν επιτυχημένη, ο αμπελώνας επιστράτευσε τον τον κορυφαίο δοκιμαστεί κρασιών της Νορβηγίας, Νικολάι Χαράμ Σβόρτε, για να το δοκιμάσει.
Στις 12 Μαΐου, κοντά στο βουκολικό παραθαλάσσιο χωριό Sandnessjøen, ο εμπειρογνώμονας του κρασιού επιβιβάστηκε σε ένα κρουαζιερόπλοιο καθώς ανακτούσε το πρώτο αφρώδες κρασί στον κόσμο, παλαιωμένο στον Αρκτικό Ωκεανό. Ο Χαράμ Σβόρτε δοκίμασε το πρώτο μπουκάλι μπροστά σε πλήθος θεατών, που παρακολουθούσε με μεγάλο ενδιαφέρον.
«Αυτή είναι η αρχή για κάτι πραγματικά συναρπαστικό και είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος», αναφώνησε, με τις πρώτες δυο γουλιές. «Θα περίμενα μια πιο στρογγυλή αίσθηση στο στόμα και πιο απαλές φυσαλίδες, αλλά προς έκπληξή μου, το κρασί έχει διατηρήσει περισσότερη φρεσκάδα από ό,τι περίμενα. Από τους αναζωογονητικούς τόνους εσπεριδοειδών, έως ένα μεταλλικό αλμυρό φινίρισμα, όπως ένα στρείδι, είναι ξεκάθαρο για μένα ότι αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον πείραμα, αποκάλυψε ένα μοναδικό περιβάλλον αποθήκευσης και ηλικίας.»
Με άλλα λόγια, το έργο στέφθηκε με επιτυχία. Και το γεγονός ότι η Hurtigruten προσπαθεί ήδη να βυθίσει περισσότερα κρασιά, για ακόμη μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, είναι απόδειξη αυτού.

Αν είστε περίεργοι να δείτε τι γεύση έχει το υποβρύχιο κρασί, δεν χρειάζεται να είστε ο κορυφαίος δοκιμαστής της Νορβηγίας. Απλά πρέπει να κάνετε κράτηση για ένα ταξίδι σε αυτό το μέρος του κόσμου. Τους επόμενους μήνες, τα μπουκάλια «Havets Bobler» θα σερβίρονται σε ολόκληρο τον στόλο του Coastal Express, όπως διαβεβαίωσε ο διευθυντής της Hurtigruten Norway.


