Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Όταν ο «Μάριος» έφαγε πάνω από 100 μωβ μέδουσες σε 30 λεπτά

Τα δυο τελευταία χρόνια η μωβ μέδουσα έκανε την εμφάνιση της και στις κυπριακές ακτές, προκαλώντας ανησυχία στους λουόμενους.

Το συγκεκριμένο είδος ζει σε ζεστά νερά, καθώς είναι πιο θερμά, ενώ πιο έντονη είναι η παρουσία τους κυρίως στο Αιγαίο.

Dangerous jellyfish Pelagia Noctiluca near surface, Mediterranean sea, Corsica, France

Οι εξάρσεις των πληθυσμών της που παρατηρούνται έντονα τα τελευταία χρόνια, αλλά κυρίως στη Δυτική Μεσόγειο και το Αιγαίο, οφείλονται στην υπεραλίευση και στη ρύπανση, σύμφωνα με τον Κύπριο βιολόγο ωκεανογράφο – ειδικό σε θέματα γαλάζιας ανάπτυξης και μπλε οικονομίας, Ευαγόρα Ησαϊα.

Όταν σε κάποια περιοχή παρατηρηθεί έξαρση πληθυσμού, αυτή οφείλεται σε τοπικά φαινόμενα κυκλοφορίας του νερού, δηλαδή παρασύρονται από τα ρεύματα.

Ο μόνος τρόπος περιορισμού τους είναι η επιστράτευση των θηρευτών του είδους τους, όπως έγινε πέρσι στην Ελλάδα στην περιοχή της Αττικής.

Η οργάνωση Naxos island wildlife protection αναδημοσίευσε ένα βίντεο από το καλοκαίρι του 2021 που δείχνει πώς μια θαλάσσια χελώνα μπορεί εύκολα να λύσει το πρόβλημα που δημιουργείται όταν σε μια παραλία έχουν μαζευτεί πολλές μέδουσες.

Συγκεκριμένα έγραψε στη δημοσίευση του βίντεο: ««Επειδή πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις μωβ μέδουσες (Pelagia noctiluca), θυμηθήκαμε την περσινή μας παρατήρηση με τον Μάριο, μια από τις μόνιμες θαλάσσιες χελώνες της Νάξου, που μέσα σε μισή ώρα καταβρόχθισε πάνω από 100 μέδουσες».

Συμβουλευτικά, όταν τσιμπηθούν λουόμενοι από μέδουσα, η πρώτη αντίδραση θα πρέπει να είναι το ξέπλυμα της πληγής με θαλασσινό νερό και η άμεσα μεταφορά σε ιατρό.

Ευτυχώς στην περιοχή μας δεν υπάρχουν θανατηφόρα είδη μέδουσας, όπως στα νερά της Αυστραλίας.

Το μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζουμε η θαλάσσια ζωή είναι η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, η οποία επιφέρει μείωση του οξυγόνου, η υπεραλίευση και η ρύπανση, κυρίως από τα πλαστικά.

Όλα αυτά, σύμφωνα με τον κύριο Ευαγόρα Ησαϊα διαταρράσουν το θαλάσσιο οικοσύστημα, οδηγώντας πολλά είδη στο θάνατο ή τη θαλάσσια μετανάστευση.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X