Νέα

  • ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Όταν η φύση μοιάζει με παραμύθι. Οι ροζ λίμνες που κόβουν την ανάσα

Κάποια μέρη στον κόσμο που μοιάζουν εξωπραγματικά. Οι ροζ λίμνες που γειτνιάζουν με ωκεανούς, δημιουργούν ειδυλλιακά τοποία που αγγίζουν τα όρια της φαντασίας, όμως είναι υπαρκτές και μπορούν να εξηγηθούν επιστημονικά. Είναι ένα δημιούργημα της φύσης που έχουμε τη τύχη να θαυμάζουμε.

Lake Hillier, Αυστραλία

Η λίμνη Hillier βρίσκεται κοντά στην ακτή του Middle Island, στο αρχιπέλαγος Recherche στα νότια της δυτικής Αυστραλίας. Η Αυστραλία διαθέτει μία πληθώρα όμορφων φυσικών τοπίων. Όμως, η μαγική λίμνη Hillier αποτελεί ένα από τα πιο παραμυθένια τοπία στον πλανήτη. Φανταστείτε 600 μέτρα μήκος και 250 πλάτος, όλα βαμμένα σε βαθύ ροζ. Η λίμνη θεωρείται προστατευόμενο καταφύγιο, συνεπώς, δεν επιτρέπεται να την επισκεφτούν από κοντά οι ταξιδιώτες. Η θέα της λίμνης μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από ψηλά μέσω ελικοπτέρου ή από μακριά μέσω κάποιου κρουαζιερόπλοιου. Ο φραουλένιος χρωματισμός της οφείλεται στην παρουσία του οργανισμού Dunaliella salina, ενός σπάνιου είδους μικροφυκιού. 

Οι μόνοι ζωντανοί οργανισμοί στη λίμνη Hillier είναι μικροοργανισμοί, συμπεριλαμβανομένης και της Dunaliella salina των κόκκινων φυκιών που προκαλούν την περιεκτικότητα σε αλάτι στη λίμνη. Αυτό δημιουργεί μια κόκκινη βαφή που βοηθά στην παραγωγή του χρώματος, το ίδιο κάνουν και τα κόκκινα αλοφιλικά βακτήρια, που υπάρχουν στις κρούστες αλατιού. Παρά τα υψηλά επίπεδα περιεκτικότητας σε αλάτι που είναι συγκρίσιμα με αυτά της Νεκράς Θάλασσας, η κολύμβηση εκεί δεν προκαλεί κακό στον άνθρωπο. Φυσικά το νερό, όντας αλμυρό, δεν είναι πόσιμο.

Lake Retba, Σενεγάλη

Η λίμνη Retba ή για τους ντόπιους Lac Rose που σημαίνει ροζ λίμνη βρίσκεται βόρεια της χερσονήσου Cap Vert της Σενεγάλης. Περίπου 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας της Σενεγάλης Ντακάρ, στη βορειοδυτική Αφρική. Αποτελεί αδιαμφισβήτητα πόλος έλξης για τους φωτογράφους και τους επισκέπτες.

Η λίμνη χωρίζεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό μόνο από έναν στενό διάδρομο αμμόλοφων και φημίζεται επίσης για τα ροζ νερά της που προκαλούνται από τα φύκια Dunaliella salina. Τα φύκια παράγουν μια κόκκινη χρωστική ουσία που βοηθά στην απορρόφηση του φωτός.  Το χρώμα είναι ιδιαίτερα ορατό από το Νοέμβριο έως τον Ιούνιο και είναι λιγότερο ορατό από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο. Πέρα όμως από τον τουρισμό, η κύρια δραστηριότητα που αφορά τη λίμνη είναι η αφαλάτωση. Η υψηλή πυκνότητα του νερού σε αλάτι αναγκάζει όσους εργάζονται εκεί να καλύπτουν το σώμα τους με ειδικό βούτυρο για να προστατευθούν.

Dusty Rose Lake, Καναδάς

Η λίμνη Dusty Rose είναι μια ανοξική λίμνη που βρίσκεται στη βόρεια περιοχή του πάρκου Tweedsmuir στη Βρετανική Κολομβία, του Καναδά. Παίρνει το όνομά της από το ροζ χρώμα της και είναι μοναδική ανάμεσα σε άλλες λίμνες που έχουν παρόμοιο χρωματισμό καθώς δεν είναι λίμνη με θαλασσινό νερό.  Μέχρι στιγμής είναι η μοναδική ροζ λίμνη της λίστας που δεν οφείλει το χρώμα της στην περιεκτικότητά της σε αλάτι ή σε μικροοργανισμούς.

Για την Dusty Rose είναι το περιβάλλον γύρω από τη λίμνη και οι αντανακλάσεις των χρωμάτων που οδηγούν σε αυτήν την πανέμορφη ψευδαίσθηση. Αυτός είναι και ο λόγος που το χρώμα της δεν αλλάζει ανάλογα με την εποχή του χρόνου που θα την επισκεφτεί κανείς. Βέβαια, η προσέγγισή της δεν είναι εύκολο εγχείρημα λόγω της απομονωμένης τοποθεσίας της. Η λίμνη βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη περιοχή του Tweedsmuir Park. Δεν υπάρχουν επίσημα μονοπάτια πεζοπορίας που επιτρέπουν στους πεζοπόρους να επισκεφθούν τη λίμνη.

Hutt Lagoon, Αυστραλία

Η Hutt Lagoon είναι μια αλμυρή λίμνη που βρίσκεται στη βόρεια ακτή των εκβολών του ποταμού Hutt, στη δυτική Αυστραλία. Η λίμνη είναι περίπου 14 χιλιόμετρα (8,7 μίλια) σε μήκος και είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές ροζ λίμνες στον κόσμο. Το έντονο κόκκινο χρώμα εναλλάσσεται σε ροζ και μοβ αποχρώσεις, ανάλογα με την ποσότητα των καροτενοειδών που παράγουν τα φύκια Dunaliella salina, δημιουργώντας ένα μαγευτικό θέαμα αλλά και μία από τις πλέον ασυνήθιστες φυσικές εικόνες. Το τοπίο είναι τόσο ασυνήθιστο και φωτογενές που το επιλέγουν διάσημα brands για τις καμπάνιες τους.

Laguna Colorada, Βολιβία

Η Laguna Colorada (Red Lagoon) είναι μια ρηχή και αλμυρή λίμνη στα νοτιοδυτικά του οροπεδίου της Βολιβίας, εντός του Εθνικού Αποθέματος Eduardo Avaroa Anduna Fauna και κοντά στα σύνορα με τη Χιλή. Η λίμνη περιέχει νησιά βόρακα, των οποίων το λευκό χρώμα έρχεται σε αντίθεση με το κοκκινωπό χρώμα των νερών της, αυτό προκαλείται από κόκκινα ιζήματα και μελάγχρωση ορισμένων αλγών. Τα φλαμίνγκο του Τζέιμς αφθονούν στην περιοχή.  Επίσης, είναι δυνατό να βρεθούν τα φλαμίνγκο των Άνδεων και της Χιλής, αλλά σε μικρότερες ποσότητες. Το 1990 πήρε τον τίτλο «Ramsar Υγροτόπων Διεθνούς Σημασίας».

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X