Τους τελευταίους δύο μήνες, από τη Νότια έως τη Βόρεια Ισπανία, ναυτικοί έχουν εκπέμψει σήμα κινδύνου έπειτα από ανησυχητικές, έως… τρομακτικές συναντήσεις με όρκες.
Όπως υποστηρίζουν, κάτι έχουν πάθει που τις κάνει να συμπεριφέρονται με εξαιρετική επιθετικότητα, εναντίον ιστιοπλοϊκών και πλοίων κατά μήκος των ακτών της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Δύο σκάφη έχασαν μέρος των πηδαλίων τους, τουλάχιστον ένα μέλος του πληρώματος υπέστη μώλωπες από τα χτυπήματα και αρκετά σκάφη ανέφεραν ότι υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
Το τελευταίο περιστατικό συνέβη την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, λίγο έξω από την Κορούνια, στη βόρεια ακτή της Ισπανίας.
Ο Πιτ Γκριν, διευθύνων σύμβουλος της Halcyon Yachts, δήλωσε στον Guardian ότι το ιστιοπλοϊκό του σκάφος, μήκους 36 ποδιών, έπλεε προς το Ηνωμένο Βασίλειο, όταν μία όρκα χτύπησε την πρύμνη του τουλάχιστον 15 φορές. Το σκάφος έχασε το τιμόνι του και ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι για να εκτιμηθεί η ζημιά. Την ίδια περίπου στιγμή υπήρξαν προειδοποιήσεις στον ασύρματο για παρατηρήσεις φαλαινών-δολοφόνων 70 μίλια νότια, στο Βίγκο, κοντά στο σημείο τουλάχιστον δύο πρόσφατων συγκρούσεων.
Στις 30 Αυγούστου, ένα γαλλικό σκάφος ειδοποίησε την ακτοφυλακή για να δηλώσει ότι «δέχτηκε επίθεση» από φάλαινες-δολοφόνους. Αργότερα εκείνη την ημέρα, ένα ισπανικό σκάφος, το «Mirfak», έχασε και αυτό μέρος του πηδαλίου του ύστερα από μια συνάντηση με όρκα. Και στο πρώτο περιστατικό που κινητοποίησε τους επιστήμονες, στις 29 Ιουλίου, έξω από το ακρωτήριο Τραφάλγκαρ, η Βικτόρια Μόρις έπλεε με ένα σκάφος 46 ποδιών που περιβαλλόταν από εννέα φάλαινες.
Οι φάλαινες χτυπούσαν το σκάφος για πάνω από μία ώρα, περιστρέφοντάς το κατά 180 μοίρες, απενεργοποιώντας τον κινητήρα και σπάζοντας το πηδάλιο, καθώς επικοινωνούσαν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας ένα δυνατό σφύριγμα! Η γυναίκα λέει ότι έμοιαζε με «ενορχηστρωμένη» επίθεση. Νωρίτερα εκείνη την εβδομάδα, ένα άλλο σκάφος στην περιοχή ανέφερε μια συνάντηση 50 λεπτών. Ο καπετάνιος είπε ότι οι φάλαινες χτυπούσαν με δύναμη το σκάφος.
Δείτε ένα χαρακτηριστικό βίντεο των επιθέσεων, όπως το απαθανάτισε ο Γκριν:
Τα θαλάσσια θηλαστικά –τα μεγαλύτερα της οικογένειας των δελφινιών– θεωρείται ότι έχουν υψηλότατη νοημοσύνη. Γι’ αυτό και οι ερευνητές που μελετούν έναν μικρό πληθυσμό στα στενά του Γιβραλτάρ παραδέχονται ότι «είναι μπερδεμένοι» και ότι «αν και είναι φυσιολογικό για τις όρκες να παρακολουθούν μια βάρκα, ακόμη και να αλληλεπιδρούν με το πηδάλιο, ποτέ δεν το κάνουν με τον τρόπο που αναφέρεται στα περιστατικά, ούτε με τέτοια επιθετικότητα».
Δεν είναι λοιπόν σαφές γιατί συμβαίνουν αυτά τα περιστατικά, αλλά ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να υποδεικνύουν «ένα συγκεκριμένο άγχος» σε έναν πληθυσμό φαλαινών που καταλαβαίνει ότι βρίσκεται σε κάποιο κίνδυνο. Οι ερευνητές μελετούν τα δεδομένα και αναζητούν τα αίτια πίσω από την περίεργη συμπεριφορά. Οι ισπανικές λιμενικές αρχές προειδοποίησαν, πάντως, όλα τα σκάφη να «κρατήσουν απόσταση» αν συναντήσουν τέτοιες φάλαινες.
Πηγή: Protagon.gr