Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

ΩΚΕΑΝΙΔΑ 2021: 2ος Αγώνας Ξύλινων Ιστιοπλοϊκών Σκαφών στην Αττική

Η «ΩΚΕΑΝΙΔΑ» είναι πλέον ένας επίσημος αγώνας με παραδοσιακά ξύλινα ιστιοφόρα σκάφη και λέμβους στο παράκτιο μέτωπο της Αττικής, προσφέροντας τη δυνατότητα στους δημότες της πόλης να έρθουν σε επαφή και να θαυμάσουν από κοντά τα μοναδικά αυτά ιστορικά σκαριά.

Ο δεύτερος Αγώνας Ξύλινων Ιστιοπλοϊκών Σκαφών «ΩΚΕΑΝΙΔΑ 2021» θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 22-24 Οκτωβρίου 2021, στον θαλάσσιο χώρο του Φαληρικού όρμου.

Ο αγώνας τελεί υπό την αιγίδα και υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, του Υπουργείου Ναυτιλίας, του Υπουργείου Τουρισμού, ενώ περιλαμβάνεται πλέον και στο επίσημο πρόγραμμα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Στο πλαίσιο των αγώνων θα διεξαχθεί μια σειρά παράλληλων προγραμμάτων. Στις 9 Οκτωβρίου η ολυμπιονίκης Σοφία Παπαδοπούλου και η Ελένη Στάμκου θα οργανώσουν το πρόγραμμα ‘’Steering the Course’’, ένα διεθνές Φεστιβάλ της Παγκόσμιας Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, ειδικά αφιερωμένο στις γυναίκες. Στόχος του προγράμματος είναι να ενθαρρύνει τα κορίτσια και τις γυναίκες να γνωρίσουν τον κόσμο της ιστιοπλοΐας.

Την ίδια ημέρα (9/10)  θα πραγματοποιηθεί προβολή του ντοκιμαντέρ «Αθηνά εκ του Μηδενός», των Κ. Γουζέλη και Φ. Κοντογιάννη. Πρόκειται για ένα βίντεο σχετικά με την κατασκευή ενός παραδοσιακού ελληνικού ιστιοπλοϊκού σκάφους (Συμιακή Σκάφη – ιστιοφoρία μπρατσέρα junk) από την ιδέα μέχρι το πρώτο του ταξίδι στη θάλασσα, με έμφαση στις σχέσεις των δημιουργών και τους συλλογισμούς που τους οδηγούν στην πραγματοποίησή του.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου (22-24/10), σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών (Σ.Ε.Ο.), καθώς και άλλους εθελοντικούς και κοινωνικούς φορείς, θα διεξαχθούν σειρά υποστηρικτικών εκδηλώσεων, με απώτερο στόχο την περαιτέρω ενημέρωση του κοινού για θέματα που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς και την ευαισθητοποίηση σε θέματα εθελοντικών δράσεων. Ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν με γνωστούς street artists, όπως ο Cacao Rocks, εμπνεόμενοι από τα ολυμπιακά αθλήματα.

Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων εντάσσεται και  η δημιουργία ενός «Χωριού» με πραγματοποίηση εκδηλώσεων (διαγωνισμό φωτογραφίας, event με skateboard,κ.ά.) και τη συμμετοχή αρκετών Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων, όπως ο Δεσμός,  η Blue cycle, η Greenpeace, κ.α. Οι δράσεις του «Χωριού» θα λάβουν χώρα το Σάββατο 22/10, μεταξύ 11:00-18:00.

Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι η «ΩΚΕΑΝΙΔΑ» να αποτελέσει άλλη μια γιορτή του ναυταθλητισμού  και της ξυλοναυπηγικής τέχνης· ένα σημαντικό κίνητρο να εμπνεύσει η ναυτική παράδοση τη σύγχρονη πρόκληση του «ευ αγωνίζεσθαι». 

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X