Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Χριστουγεννιάτικα στολίστηκε φέτος για πρώτη φορά το σκάφος «Ελπίδα» στη Λάρνακα – Βίντεο

Χριστουγεννιάτικα στολίστηκε φέτος για πρώτη φορά το σκάφος «Ελπίδα» που ποντίστηκε πέρσι στο κόλπο της Λάρνακας.
 
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Αλέξανδρος Παπανδρέου, επικεφαλής της Σχολής Καταδύσεων Nemo, καθηγητής Φυσικής Αγωγής και εκπαιδευτής καταδύσεων «κάθε χρόνο διοργανώνουμε εκδήλωση όπου στολίζεται ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο σε διάφορα καταδυτικά σημεία στη θαλάσσια περιοχή της Λάρνακας. Φέτος επιλέξαμε να στολίσουμε το σκάφος «Ελπίδα» το οποίο ποντίστηκε πέρσι για να γιορτάσουμε τον πρώτο χρόνο από τη βύθιση του».

Πρόσθεσε ότι «μια ομάδα δυτών τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, πραγματοποίησε κατάδυση σε βάθος από 8 μέχρι 22 μέτρων, στολίσαμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, ενώ ένας δύτης που ντύθηκε καπετάνιος του σκάφους, υποδέχθηκε τον Άγιο Βασίλη ο οποίος μοίρασε δώρα στους συμμετέχοντες. Ακολούθως οι δύτες έψαλλαν τα κάλαντα και πιάστηκαν συμβολικά χέρι – χέρι, σχηματίζοντας κύκλο γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, με στόχο να καταδείξουμε πως ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε τα εμπόδια που ταλαιπωρούν τον κόσμο, το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου». 
Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Δεκεμβρίου 2019 το εμπορικό σκάφος «Ελπίδα» μήκους 63 μέτρων και πλάτους 10 μέτρων, ποντίστηκε στη θαλάσσια περιοχή Ορόκλινης – Πύλας, στη Λάρνακα, δύο χιλιόμετρα μακριά από την ακτή και 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, με στόχο τη δημιουργία τεχνητού υφάλου.
 
Το σκάφος «Ελπίδα» ναυπηγήθηκε το 1965 στη Γερμανία και αγοράστηκε από την ΕΤΑΠ έναντι χρηματικού ποσού που συγκεντρώθηκε από χορηγίες.  
 
Τρεις μέρες αργότερα, δηλαδή στις 10 Δεκεμβρίου 2019 ποντίστηκε στην ίδια  θαλάσσια περιοχή και σε βάθος 13 μέτρων, το σκάφος LEF1, που δωρίστηκε στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ) από την εταιρεία Lefkaritis Bros Ltd, επίσης με στόχο τη δημιουργία τεχνητού υφάλου.
 
Σημειώνεται ότι η πόντιση των δύο σκαφών αποφασίστηκε μετά από χαρτογράφηση των οικότοπων και καταγραφή της βιοποικιλότητας από το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, ενώ το σημείο κρίθηκε ιδανικό για διάφορους λόγους με τον βασικότερο να είναι ότι βρίσκεται σε απόσταση πιο κοντά στην ακτή, κάτι που σύμφωνα με την ΕΤΑΠ, υπολογίζεται πως θα βοηθήσει στη ραγδαία ανάπτυξη θαλάσσιας ζωής στον τεχνητό ύφαλο, σε συνδυασμό με τα τεχνητά μέσα που  χρησιμοποιήθηκαν.
 
Ο τεχνητός ύφαλος της Λάρνακας ονομάστηκε «Ελπίδα» ενώ το «LEF1» χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία Πάρκου Snorkelling (κατάδυση με μάσκα θαλάσσης) μέσα στην περιοχή του τεχνητού υφάλου.
 
Η ΕΤΑΠ εκτιμά ότι μαζί με το ναυάγιο «Ζηνοβία» ο νέος τεχνητός ύφαλος θα δώσει μεγάλη ώθηση στον καταδυτικό τουρισμό ο οποίος ανθεί στην Κύπρο και ειδικά στη Λάρνακα, τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X