Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Χίλιοι ναυτικοί εγκλωβισμένοι στην εμπόλεμη ζώνη – 300 πλοία δεν έχουν διέξοδο

Οι διάδρομοι ασφαλείας στη Μαύρη θάλασσα και η απομάκρυνση πλοίων και ναυτικών που κινδύνευαν, δεν γλίτωσαν όλα τα πληρώματα και πλοία που έχουν εγκλωβιστεί στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας. Μάλιστα το πρόβλημα εκτείνεται μετά από ένα μήνα που βρίσκονται στη δίνη του πολέμου, καθώς έχουν αρχίσει να εξαντλούνται από τα πλοία τα εφόδια, όπως, τρόφιμα, καύσιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Σύμφωνα με στοιχεία της Lloyd’s List Intelligence, 347 πλοία δεν έχουν μετακινηθεί από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία και τουλάχιστον 128 πλοία με ξένη σημαία έχουν κολλήσει μέσα σε λιμάνια ή αγκυροβόλια της Ουκρανίας. Παρά το ότι εκατοντάδες ναυτικοί πιστεύεται ότι έχουν εκκενωθεί, το Διεθνές Επιμελητήριο Ναυτιλίας και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Διεθνών Μεταφορών δήλωσε ότι περίπου 140 πλοία με ξένη σημαία με περισσότερους από 1.000 ναυτικούς από 20 χώρες είχαν κολλήσει σε πλοία με τις προμήθειες να μειώνονται.

Η ανάλυση των δεδομένων της Lloyd’s List Intelligence δείχνει ότι ο αριθμός των πλοίων που έχουν κολλήσει στα λιμάνια της Ουκρανίας θα μπορούσε να είναι σημαντικά υψηλότερος από τις αρχικές εκτιμήσεις, αν και δεν είναι σαφές πόσα πλοία έχουν ακόμη πλήρωμα.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι ναυτικοί έχουν φύγει από την Ουκρανία, αλλά είναι ενδεικτική η εμπειρία των πλοίων με σημαία Λιβερίας. Σύμφωνα με αξιωματούχους της σημαίας, περίπου 350 ναυτικοί επέβαιναν σε λιβεριανά πλοία στα ουκρανικά λιμάνια στο ξέσπασμα του πολέμου.

Παρά τις άμεσες προσπάθειες να τοποθετηθούν πλοία, οι ιδιοκτήτες μπόρεσαν να επαναπατρίσουν μόνο 50-75 μέλη του πληρώματος τους προτού οι μάχες αποτρέψουν οποιαδήποτε περαιτέρω εκκένωση.

Οι ακριβείς εκτιμήσεις είναι αδύνατες, αλλά πολλές άλλες σημαντικές σημαίες αναφέρουν παρόμοιο επίπεδο επαναπατρισμού, υποδηλώνοντας ότι τουλάχιστον 1.000 ναυτικοί είναι αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένοι εντός της εμπόλεμης ζώνης σε πλοία σε ημι-αποστολή που δεν μπορούν να φύγουν.

Αξιωματούχοι παραδέχονται ότι οι επίσημες διαδρομές ανεφοδιασμού κόπηκαν πριν από εβδομάδες.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X