Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Φορτηγό πλοίο βυθίστηκε μετά από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο λιμάνι της Μαριούπολης

 Ένα μικρό φορτηγό πλοίο στο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης δέχτηκε πυρά κατά τη διάρκεια της νύχτας, τραυματίζοντας ένα μέλος του πληρώματος και βυθίζοντας το πλοίο. Είναι ένα, από τα περίπου μισή ντουζίνα νηολογημένα ξένα πλοία που πιστεύεται ότι βρίσκονται παγιδευμένα στην πόλη και το λιμάνι, που δέχονται συνεχείς βομβαρδισμούς.

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν τη βύθιση του πλοίου ως προπαγάνδα για να κατηγορήσουν τους Ουκρανούς.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας και η Υπηρεσία Συνοριοφυλακής της Ουκρανίας ανέφεραν ότι ένα σκάφος στο λιμάνι είχε εκδώσει κλήση κινδύνου αναφέροντας ότι χτυπήθηκε και φλεγόταν. Σύμφωνα με τη συνοριακή φρουρά, τον κυβερνήτη του σκάφους, το 9.085 dwt Azburg εξέδωσε κλήση κινδύνου, αναφέροντας ότι το σκάφος του φλεγόταν μετά τον βομβαρδισμό. Είπε ότι η γέφυρα του σκάφους καταστράφηκε και ότι είχαν χτυπηθεί στο μηχανοστάσιο, το οποίο έμπαζε νερό. Ο κυβερνήτης διέταξε το πλήρωμα να εγκαταλείψει το πλοίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η θαλάσσια συνοριοφυλακή της Ουκρανίας βοήθησε τους τραυματίες και εκκένωσε το πλήρωμα σε ασφαλές μέρος. Ωστόσο ανέφεραν ότι η φωτιά εξαπλώθηκε στο πλοίο, καθώς συνέχιζε να βυθίζεται στο λιμάνι. Λόγω των επισφαλών συνθηκών με τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς της πόλης, είπαν ότι ήταν αδύνατο να διεξαχθεί επιχείρηση διάσωσης για το σκάφος.

Υπήρξε κάποια αρχική σύγχυση σχετικά με την ταυτότητα του σκάφους, καθώς οι ουκρανικές εκθέσεις ανέφεραν ότι ήταν πλοίο νηολογημένο στη Δομινικανή Δημοκρατία, αλλά αργότερα αναγνωρίστηκε ως το Azburg. Οι αναφορές ανέφεραν ότι ανήκε σε τουρκική ναυτιλιακή εταιρεία και διαχειριζόταν μέσω ναυτιλιακής εταιρείας στη Μάλτα, αν και ρωσικές αναφορές ισχυρίστηκαν ότι το πλοίο ανήκε και επανδρώθηκε από Ουκρανούς.

Το πλοίο μήκους 427 ποδιών φέρεται να έχει πλήρωμα 12 ατόμων και έχει παγιδευτεί στη Μαριούπολη από την αρχή της εισβολής. Αναχώρησε από το Μπουργκάς της Βουλγαρίας στις 17 Φεβρουαρίου φτάνοντας στη Μαριούπολη στις 23 Φεβρουαρίου, την ημέρα πριν από την είσοδο των Ρώσων στην Ουκρανία.

Το Ουκρανικό Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε μια δήλωση αναφέροντας ότι το σκάφος χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια «βομβαρδισμών από τη θάλασσα» από τη Ρωσία. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass επιβεβαίωσε τις αναφορές ότι ένα σκάφος φλεγόταν στο λιμάνι, αλλά είπε ότι μπορεί να προκλήθηκε από Ουκρανούς εθνικιστές, οι οποίοι, όπως είπαν, έχουν παγιδευτεί τώρα στη βιομηχανική περιοχή στο λιμάνι της πόλης.

Το περιοδικό Ukraine Shipping Magazine αναφέρει ότι υπάρχουν άλλα τέσσερα πλοία νηολογημένα στο εξωτερικό ακόμα, στο λιμάνι της Μαριούπολης. Τα πλοία, τα οποία παραμένουν με τα πληρώματά τους, είναι νηολογημένα στη Μάλτα, την Τζαμάικα και τη Λιβερία.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X