Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Φορολογικό χαράτσι στα κέρδη ενεργειακών εταιρειών στη Βρετανία πυροδοτεί αντιδράσεις

Έντονη δυσαρέσκεια εκφράζουν οι  φορείς εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, μετά την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης, να βάλει χέρι στα κέρδη τους μέσω ειδικής εισφοράς που θα κληθούν να καταβάλουν

Η BP – τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλώνει τώρα ότι θα επανεξετάσει τις επενδύσεις της στη Βόρεια Θάλασσα, ύψους 18 δισ. στερλινών, αφού η βρετανική κυβέρνηση αποκάλυψε έναν απροσδόκητο φόρο.

Ο υπουργός οικονομικών, Ρίσι Σούνακ, παρουσίασε σχέδια αύξηση της φορολογίας κατά 25% στους φόρους για τις ενεργειακές εταιρείες της Βόρειας Θάλασσας, σε μια κίνηση που αναμένεται να συγκεντρώσει 5 δισ. στερλίνες.

Μια ρήτρα λήξης ισχύος στη νομοθεσία σημαίνει ότι η «εισφορά ενεργειακών κερδών» της θα καταργηθεί σταδιακά, μόνο όταν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου επανέλθουν σε ιστορικά πιο φυσιολογικά επίπεδα ή έως τον Δεκέμβριο του 2025.

Ο ενεργειακός κολοσσός, δηλώνει τώρα ότι θα πρέπει να εξετάσει τον αντίκτυπο τόσο της νέας εισφοράς όσο και της φορολογικής ελάφρυνσης στα επενδυτικά του σχέδια στη Βόρεια Θάλασσα, καθώς  η απόφαση δεν αφορά εφάπαξ φόρο – αλλά  μια πολυετή πρόταση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μπέρναρντ Λούνεϊ, είχε πει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι καμία από τις προγραμματισμένες επενδύσεις της BP στο Ηνωμένο Βασίλειο, ύψους 18 δισεκατομμυρίων λιρών, δεν θα εξαφανιζόταν εάν εισαγόταν ένας απροσδόκητος φόρος.

Η συζήτηση για το αν θα φορολογηθεί ένα μερίδιο από τα υπερκέρδη που παράγονται από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είχε προκαλέσει διάσπαση στην κυβέρνηση, με τον Σούνακ να πιέζε ιγια την συγκέντρωση των κεφαλαίων και τον Μπόρις Τζόνσον να υποστηρίζει ότι ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να εμποδίσει τις επενδύσεις.

Τα σχόλια του Λούνεϊ  για τις επενδύσεις και η έλλειψη ισχυρής ώθησης από άλλες εταιρείες, πιστεύεται ότι ενθάρρυναν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προχωρήσουν με τον φόρο.

Αντίπαλοι φορείς της Βόρειας Θάλασσας κατηγόρησαν ιδιωτικά τον διευθύνων σύμβουλο της BP, για την πυροδότηση της συζήτησης.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X