Νέα

  • ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Φάλαινες όρκα επιτέθηκαν  σε ιστιοπλοϊκό

Οι φάλαινες όρκες στα στενά του Γιβραλτάρ δεν αστειεύονται. Οι επιθέσεις τους σττα ανοικτά του Ακρωτηρίου Σπάρτελ είναι συχνές. Αυτή τη φορά η επίθεση αφορούσε ένα ιστιοφόρο, το οποίο δέχθηκε επίθεση από τις φάλαινες που κατάφεραν  να σπάσουν το πηδάλιο του.

Το πλήρωμα του ιστιοφόρου Larios απηύθυνε κλήση κινδύνου και ανέφερε ότι έχασαν το τιμόνι τους. Αμέσως στάλθηκε το σκάφος διάσωσης Salvamar Arcturus από το λιμάνι της Tαρίφα, για να ρυμουλκήσει το ιστιοφόρο.

Δεν υπήρξε ποτέ τεκμηριωμένη θανατηφόρα επίθεση σε άνθρωπο από όρκα στη φύση, αλλά οι όρκες χτυπούν ιστιοφόρα στα στενά του Γιβραλτάρ και στις ακτές της Γαλικίας εδώ και χρόνια. Μόνο μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου του 2020, αναφέρθηκαν τουλάχιστον 40 περιστατικά επιθέσεων όρκας σε ιστιοπλοϊκά ανοιχτά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Οι επιθέσεις έχουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο: οι όρκες στοχεύουν πάντα το πηδάλιο και συχνά κάνουν το σκάφος να αιωρείται μέσα από ένα φαρδύ τόξο. Τα σκάφη που στοχεύουν είναι πάντα ιστιοφόρα μήκους κάτω των 15 μέτρων.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X