Νέα

  • Uncategorized
  • ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργική διακήρυξη της ΕΕ για βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία – Συμμετείχε και η Κύπρος

Ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Ενωση για τη Μεσόγειο στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των μελών της, με σκοπό την επίτευξη των στόχων του 2030 για την αειφόρο ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην προώθηση των περιφερειακών προγραμμάτων, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, απασχόλησε την υπουργική διάσκεψη των 27.

Στη διάσκεψη, με θέμα τη Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία, συμμετείχε και η Κύπρος με τον Υφυπουργό Ναυτιλία Βασίλης Δημητριάδη. Υιοθετήθηκε Υπουργική Διακήρυξη για θέματα θαλάσσιων υποθέσεων της ΕγΜ, από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ μαζί και 15 χωρών της Μεσογειακής Λεκάνης (Αίγυπτος, Αλβανία, Αλγερία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ιορδανία, Ισραήλ, Λίβανος, Μαρόκο, Μαυριτανία, Μαυροβούνιο, Μονακό, Συρία, Τουρκία, Τυνησία, και η Παλαιστινιακή Αρχή).

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης βεβαιώθηκε από όλα τα συμμετέχοντα κράτη η πολιτική βούληση για προώθηση προγραμμάτων και έργων στον τομέα της Γαλάζιας Οικονομίας με αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας σε σχετική του παρέμβαση εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου να συνεχίσει να εργάζεται προς την επίτευξη των στόχων που έχουν καθοριστεί ως προς την ενίσχυση της βιωσιμότητας της γαλάζιας οικονομίας.

Υπογράμμισε επίσης ότι, η Κύπρος στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική, της οποίας βασική συνιστώσα αποτελεί ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός που βρίσκεται υπό διαμόρφωση, θα αξιοποιήσει την δυναμική της γαλάζιας ανάπτυξης με γνώμονα την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Η Κύπρος θα προεδρεύει για τα επόμενα 3 χρόνια

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη των θαλάσσιων και ναυτιλιακών δραστηριοτήτων που συνδράμουν στην επίτευξη του στόχου της Βιώσιμης Γαλάζιας Οικονομίας στη Μεσόγειο, ο κ. Δημητριάδης τόνισε την σημασία συμμόρφωσης με το Διεθνές Δίκαιο, και πιο συγκεκριμένα στην ανάγκη πλήρους ευθυγράμμισης με την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο Υφυπουργός ανέδειξε επίσης τη σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου επισημαίνοντας ότι η Κύπρος εργάζεται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο θεσμό του Μνημονίου Συνεννόησης για τη Μεσόγειο για τον Έλεγχο Κράτους Λιμένα (Med-MoU), του οποίου η Κύπρος προεδρεύει για τα επόμενα 3 χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να ενισχυθεί ο ρόλος αυτού του θεσμού σε συνεργασία με τα υπόλοιπα Μεσογειακά κράτη.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X