Νέα

  • ΕΝΑΛΙΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ

Υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη δημιούργησε νέο νησί στην Ιαπωνία

Τα πάνω από 6.000 νησιά που αποτελούν το ιαπωνικό αρχιπέλαγος έχουν μία νέα προσθήκη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες μια υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη 1.200 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο δημιούργησε μια νέα χερσαία μάζα. Το νησί σχηματίστηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό περίπου 50 χιλιόμετρα νότια του Minami Ioto, του νοτιότερου νησιού της Ogasawara.

Η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας δήλωσε ότι το νέο νησί έχει σχήμα ημισελήνου με διάμετρο περίπου 1χλμ. Η διατήρηση του νησιού θα εξαρτηθεί ωστόσο από πολλούς παράγοντες. Βασικό στοιχείο είναι το υλικό από το οποίο δημιουργήθηκε.

Η τέφρα και άλλα θραύσματα είναι απίθανο να αντισταθούν στα συνεχή χτυπήματα των κυμάτων της θάλασσας αλλά η συνεχιζόμενη ηφαιστειακή δραστηριότητα θα μπορούσε να παράγει ροές λάβας, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν τελικά να σχηματίσουν ένα πιο ανθεκτικό σκληρό έδαφος.

Νησιά που σχηματίστηκαν με παρόμοιο τρόπο στην περιοχή το 1904, 1914 και 1986 εξαφανίστηκαν λόγω διάβρωσης. Το 2013, αρκετές εβδομάδες ηφαιστειακής δραστηριότητας δημιούργησαν ένα νησί που συγχωνεύτηκε με ένα υπάρχον νησί, τη Nishinoshima δημιουργώντας μια νέα χερσαία μάζα που, για λίγο, έμοιαζε με τον γνωστό Snoopy, από τα κινούμενα σχέδια.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας πιστεύει ότι η τελευταία έκρηξη, που ξεκίνησε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, θα μπορούσε να συνεχιστεί. Έχει ήδη εκδώσει προειδοποιήσεις για καπνό και μεγάλα αποθέματα τέφρας στα κοντινά νερά, σύμφωνα με την εφημερίδα Mainichi Shimbun.

Η ακτοφυλακή ανακάλυψε το νησί την Κυριακή αφού παρατήρησε την έκρηξη από ψηλά, ανέφερε η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι το πλήρωμα βρήκε επίσης ποσότητες ηφαιστειακών βράχων, που επιπλέουν στη θάλασσα σε μια μεγάλη περιοχή. Η εμφάνιση νέων νησιών στα νοτιότερα όρια της Ιαπωνίας μπορεί να έχει πιθανές γεωπολιτικές επιπτώσεις εάν η θέση τους επιτρέψει στην κυβέρνηση να επεκτείνει το έδαφος της χώρας, έστω και μερικές εκατοντάδες μέτρα.

Ωστόσο, ακόμη και αν η νεότερη χερσαία μάζα επιβιώσει και προστεθεί στο έδαφος της Ιαπωνίας, η τοποθεσία της κοντά στο Minami Ioto σημαίνει ότι είναι απίθανο να απαιτήσει αλλαγές στα χωρικά ύδατα της χώρας ή στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, σύμφωνα με την Mainichi Shimbun.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X