Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Υπέκυψε η ακρωτηριασμένη χελώνα της Ακτής του κυβερνήτη

Εντοπίστηκε τραυματισμένη και με ακρωτηριασμένα πόδια στην Ακτή τηου κυβερνήτη την Κυριακή 27 Ιουνίου. Δυστυχώς η φαρμακευτική αγωγή για την ταλαιπωρημένη χελώνα, δεν ήταν αρκετή και υπέκυψε στα τραύματα της.

Ανακοίνωση του τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών αναφέρει ότι πρόκειται για μεσήλικη πράσινη χελώνα (Chelonia mydas).  Η χελώνα παραλήφθηκε από προσωπικό του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και μεταφέρθηκε στο Ερευνητικό Κέντρο Θαλάσσιας Υδατοκαλλιέργειας Κύπρου που λειτουργεί και σαν Κέντρο Παροχής Πρώτων Βοηθειών, Θεραπείας καιΑποκατάστασης τραυματισμένων θαλασσίων χελώνων.

Η χελώνα ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση, εμφανώς αδυνατισμένη και αφυδατωμένη, είχε ένα μπροστινό πτερύγιο αποκομμένο και έφερε πολύ μεγάλο αριθμό εκτο-παράσιτων τα οποία φαίνεται να είχαν προκαλέσει μεγάλη ζημία στα μάτια, πιθανόν σε βαθμό που η όραση να ήταν πολύ περιορισμένη ή / και που ενδεχομένως να είχαν οδηγήσει σε τύφλωση. 

Στο σημείο του αποκομμένου πτερυγίου φαίνεται να είναι παλιά πληγή και δεν μπορεί να καθοριστεί η αιτία.  Σημειώνεται όμως ότι, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε κάτι τέτοιο όπως  ατυχήματα λόγω ανθρωπογενών δραστηριοτήτων (π.χ. ναυσιπλοΐα), θαλάσσια απορρίμματα (σχοινιά, πετονιές κτλ.) ή / και κάποια αρπακτικά (π.χ. καρχαρίες).

Στη συγκεκριμένη περίπτωση εκτιμάται ότι,  η κατάσταση της χελώνας (αδυνατισμένη και αφυδατωμένη) επήλθε λόγω της μεγάλης παρουσίας των εκτο-παράσιτων που επηρέασαν την όραση της σε βαθμό που δεν ήταν σε θέση να τραφεί. 

Δυστυχώς πάρα τις έντονες προσπάθειες  του προσωπικού του Ερευνητικού Κέντρου και την άμεση  χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, η συγκεκριμένη  χελώνα δεν τα κατάφερε και απεβίωσε τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 28 Ιουνίου 2021.  

Η ανακοίνωση διευκρινίζει ότι σε αρκετές  περιπτώσεις η κατάσταση μιας άρρωστης ή τραυματισμένης θαλάσσιας χελώνας δεν οφείλεται αποκλειστικά σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες ή κακόβουλες ενέργειες αλλά μπορεί να οφείλεται σε φυσικά αίτια όπως ασθένειες, παράσιτα, αρπακτικά κτλ. που εντοπίζονται στο θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X