Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Τώρα ξεφορτώνουν εμπορεύματα για να ξεκολλήσουν το Ever Forward από τις λάσπες

Η προσπάθεια διάσωσης για το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Forward εισήλθε σε νέα φάση το Σαββατοκύριακο καθώς το σκάφος, χωρητικότητας 127.000 dwt, παραμένει σταθερά προσαραγμένο στον κόλπο Chesapeake. Μετά από μέρες βυθοκόρησης και δύο αποτυχημένες προσπάθειες απελευθέρωσης του, η ομάδα διαπίστωσε ότι έπρεπε να ελαφρύνει το σκάφος αφαιρώντας δοχεία.

Η επιχείρηση ανύψωσης ξεκίνησε το Σάββατο 9 Απριλίου και συνεχίζεται κατά τις ώρες της ημέρας, κάθε μέρα. Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ που επιβλέπει την επιχείρηση, αναφέρει ότι στόχος είναι να αφαιρεθούν έως και 550 κιβώτια από το σκάφος. Η χωρητικότητά του αναφέρεται σε 11.850 και οι εικόνες του σκάφους δείχνουν ότι φαινόταν να είναι σχεδόν πλήρως φορτωμένο όταν προσάραξε στις 13 Μαρτίου.

Crews are seen dredging near the container ship Ever Forward in efforts to free it after it ran aground off the coast near Pasadena, Md., Monday, March 21, 2022. (AP Photo/Julio Cortez)

Οι ομάδες διάσωσης πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης εβδομάδας στον εντοπισμό εξοπλισμού για αυτή τη φάση της επιχείρησης. Δύο γερανοί με επαρκές ύψος για να φτάσουν στις στοίβες και ικανότητα ανύψωσης για τη διαχείριση των εμπορευματοκιβωτίων, τοποθετήθηκαν δίπλα. Οι φωτογραφίες της επιχείρησης δείχνουν το δύσκολο της επιχείρησης, με τα πληρώματα να πρέπει να ασφαλίσουν κάθε κοντέινερ για τον ανελκυστήρα.

Η διαδικασία αφαίρεσης, απαιτεί έως και 10 λεπτά ανά δοχείο. Το Σάββατο, αφαιρέθηκαν 22 κιβώτια και άλλα 21 την Κυριακή.

Τα εμπορευματοκιβώτια τοποθετούνται σε φορτηγίδες δίπλα στο σκάφος και οι φορτηγίδες μεταφέρουν τα εμπορευματοκιβώτια πίσω στον θαλάσσιο τερματικό σταθμό Seagrit στη Βαλτιμόρη. Εκεί εκφορτώνονται με εξοπλισμό χειρισμού που βασίζεται στην ξηρά.

Ορισμένες αναφορές υποδεικνύουν ότι μπορεί να επιχειρήσουν μια νέα προσπάθεια απελευθέρωσης του σκάφους στις 15 Απριλίου. Για να προετοιμαστούν για την επόμενη προσπάθεια να βγάλουν το σκάφος από τη λάσπη, η ομάδα διάσωσης σχεδίαζε επίσης να τοποθετήσει δύο αγκυροβολημένες φορτηγίδες έλξης. Εικόνες από γύρω από το Ever Forward δείχνουν μια από τις φορτηγίδες αγκυροβολημένη στην πρύμνη με τέσσερις γραμμές προσαρτημένες στο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Το σχέδιο ήταν να τοποθετηθούν οι φορτηγίδες την ίδια στιγμή που οι γερανοί μεταφέρονταν στη θέση τους.

Η Ενιαία Διοίκηση του Λιμενικού Σώματος, που επιβλέπει την επιχείρηση, ανέφερε ότι η επιχείρηση θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες. Σημείωσαν ωστόσο ότι το χρονοδιάγραμμα μπορεί να αλλάξει με βάση τις καιρικές συνθήκες και άλλες μεταβλητές εκτός του ελέγχου της Ενιαίας Διοίκησης.

Η διασφάλιση της σταθερότητας του πλοίου και η παρακολούθηση για τυχόν σημάδια ρύπανσης συνεχίζουν να αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες για την Ενιαία Διοίκηση. Η Ακτοφυλακή ανέφερε ότι εκτός από τις τακτικές βυθομετρήσεις δεξαμενών καυσίμων και έρματος, ένας ναυπηγός και πλοίαρχος διάσωσης παρακολουθούν εξ αποστάσεως τις εργασίες με τη βοήθεια συστήματος που λειτουργεί με αισθητήρα, το οποίο εγκαταστάθηκε πρόσφατα, ώστε να αξιολογούν συνεχώς τη σταθερότητα του πλοίου.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X