Η χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κερδίζει έδαφος στον παγκόσμιο ναυτιλιακό τομέα. Οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση του αριθμού των πλοίων που κατασκευάζονται για να λειτουργούν με LNG. Σύμφωνα με την SEALNG, μέχρι το 2028, πάνω από 2.000 από τα 60.000 μεγαλύτερα πλοία παγκοσμίως θα χρησιμοποιούν LNG. Τα δεδομένα της Veson Nautical δείχνουν ότι οι Έλληνες βρίσκονται πίσω από την παραγγελία 52 τέτοιων πλοίων, με το κόστος να ανέρχεται στα 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η ελληνική συμβολή αντιστοιχεί στο 13,5% των υπό ναυπήγηση πλοίων και το 14,3% της αξίας τους. Οι Ιάπωνες προηγούνται με 73 παραγγελίες, αποτελώντας το 18,9% των συνολικών. Η SEALNG, από το 2016, προωθεί τα πλεονεκτήματα του LNG στη ναυτιλία και αυτή τη στιγμή, τα πλοία με LNG φτάνουν το 2% του παγκόσμιου στόλου, ενώ με τις νέες παραγγελίες, το ποσοστό θα ανέλθει στο 4%.
Από το 2010 όπου λειτουργούσαν 21 πλοία με LNG, ο αριθμός έχει αυξηθεί σε 590 παγκοσμίως, εν μέσω νέων παραγγελιών που αναμένονται να αυξήσουν το συνολικό αριθμό σε 1.154 πλοία έως το 2028. Παράλληλα, υπάρχουν 772 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου σε λειτουργία και περισσότερα 341 σε παραγγελία.
Οι Έλληνες πλοιοκτήτες σχεδιάζουν την κατασκευή μεγάλων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με χρήση LNG και βλέπουν την παράδοσή τους το 2027. Μέχρι στιγμής, 14 τέτοια πλοία έχουν παραγγελθεί από τις CapitalExecutive Ship Management Corp, Navios Maritime Partners και Euroseas Ltd.
Η DNV επισημαίνει ότι τα LNG πλοία τώρα αποτελούν το ένα τρίτο των παραγγελιών νέων κατασκευών, ενώ ο στόλος τους καλύπτει 6% της παγκόσμιας χωρητικότητας 2.224 εκατομμυρίων τόνων DWT. Ο SEALNG αναφέρει διαθέσιμες δεξαμενές σε 185 λιμάνια με την προσθήκη 50 νέων στο επόμενο έτος.
Ο Peter Keller, πρόεδρος της SEA-LNG, επαινεί την αυξανόμενη υιοθέτηση του LNG, τονίζοντας τις οικολογικές του ιδιότητες όπως τη σχεδόν μηδενική παραγωγή οξειδίων του θείου και τη σημαντική μείωση των NOx και των εκπομπών.