Την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη ως ένα φιλόδοξο κοινό σχέδιο προς ένα βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη μας, υιοθέτησαν πριν από μια τετραετία, οι αρχηγοί κρατών που βρέθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη.
Η ναυτιλία είναι απαραίτητη για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Παρέχει έναν αξιόπιστο και χαμηλού κόστους τρόπο μεταφοράς του 90% του παγκόσμιου εμπορίου, συνδέοντας λαούς και κοινότητες ανά την υφήλιο. Παρέχοντας βελτιωμένη πρόσβαση σε βασικά υλικά, αγαθά και προϊόντα, η ναυτιλία βοηθά εκατομμύρια πολίτες τον κόσμο να αντιμετωπίζουν καταστάσεις ανέχειας.
Στη Γενική Συνέλευση το Σεπτέμβριο του 2019, οι Αρχηγοί των κρατών ανανέωσαν τις δεσμεύσεις τους να υλοποιήσουν την Ατζέντα 2030 και την Συμφωνία του Παρισιού στις διασκέψεις για την κλιματική Δράση και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Η ναυτιλιακή βιομηχανία, με την υποστήριξη του κανονιστικού πλαισίου του ΙΜΟ, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, οδηγώντας τη μετάβαση προς ένα βιώσιμο μέλλον.
Μέσω του IMO, τα Κράτη Μέλη, οι πολίτες και η ναυτιλιακή βιομηχανία, εργάζονται μαζί για να διασφαλίσουν ότι η ναυτιλία εξακολουθεί να συνεισφέρει στην πρόοδο προς την πράσινη οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
O IMO έχει υιοθετήσει και εξακολουθεί να αναπτύσσει μέτρα για τη μείωση της ρύπανσης από τα πλοία, την υλοποίηση της Διεθνούς Σύμβασης Θαλασσίου Έρματος, την προστασία των πολικών περιοχών, τη μείωση των απορριμμάτων από τα πλοία, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ναυτιλίας μέσω της ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών, για να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της ψηφιοποίησης της ναυτιλίας και την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στη ναυτιλιακή κοινότητα.
Οι στόχοι και τα επιτεύγματα του 2020
Από την 1η Ιανουαρίου του 2020, οι εκπομπές οξειδίου του θείου από τα πλοία μειώθηκαν με σημαντικά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, γεγονός που δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τη δέσμευση της ναυτιλιακής βιομηχανίας και των βασικών ενδιαφερόμενων μερών σε όλο το εύρος της μεταφορικής αλυσίδας.
Η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι ζωτικής σημασίας στρατηγική κατεύθυνση για τον IMO τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΙΜΟ για τα έτη 2018-2023 υπογραμμίζει ότι ο ΙΜΟ δεσμεύεται πλήρως να υποστηρίξει την Ατζέντα 2030 και τα Κράτη Μέλη στις προσπάθειές τους να την υλοποιήσουν. Επιπλέον υπογραμμίζει ότι ο Οργανισμός, τα Κράτη Μέλη του, οι πολίτες και η ναυτιλιακή βιομηχανία θα συνεχίσουν το έργο τους προς την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ).
Προωθώντας το θαλάσσιο εμπόριο και τη καριέρα του ναυτικού, βελτιώνοντας και επενδύοντας στην υποδομή και αποτελεσματικότητα των λιμενικών υποδομών, αναπτύσσοντας και ισχυροποιώντας τις συνδέσεις με την ενδοχώρα, προστατεύοντας την αλιεία, εξερευνώντας την παράκτια παραγωγή ενέργειας και προωθώντας τον τουρισμού – η ναυτιλιακή δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει και να υποστηρίξει μία αναπτυσσόμενη και βιώσιμη οικονομία.
Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, ο IMO έχει συνάψει επί του παρόντος συμφωνίες συνεργασίας με 60 διακυβερνητικές οργανώσεις και άλλου είδους συνεργασίες με περισσότερους από 70 μη κυβερνητικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων διεθνών περιβαλλοντικών οργανισμών και σωμάτων.