Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το χέλι πελεκάνος είναι τρομακτικό αλλά συνάμα συναρπαστικό

Ένα πραγματικά σπάνιο, αλλά και ακριβοθώρητο θαλάσσιο πλάσμα. Το χέλι πελεκάνος ζει σε μεγάλα βάθη του ωκεανού, φτάνει σε μήκος το ένα μέτρο, έχει τεράστια σαγόνια,  μία σακούλα κάτω από τη γνάθο του, πολύ μικρά μάτια, ειδικά σε σύγκριση με άλλα πλάσματα των ωκεανών και μια μακριά, λεπτή ουρά που συχνά συγκρίνεται με ένα μαστίγιο.

Ονομάζεται πελακανόχελο, λόγω του στόματος του που ομοιάζει με αυτό του πελεκάνου.

 Κύριο χαρακτηριστικό του, πως μπορεί να αλλάζει το σχήμα του, ως ένα είδος αμυντικού μηχανισμού για να τρομάζει τους θηρευτές του.

Όταν απομακρύνονται από το περιβάλλον τους, η έλλειψη πίεσης παραμορφώνει το σώμα τους, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να περιγραφούν με ακρίβεια τα χαρακτηριστικά τους.

Το 2018, ερευνητές που έλεγχαν ένα τηλεχειριζόμενο όχημα στα ύδατα της Χαβάης βρήκαν την καλύτερη θέα μέχρι σήμερα αυτού του παράξενου πλάσματος. Χωρίς καμία  προειδοποίηση, το κεφάλι του άρχισε να φουσκώνει και να ταλαντεύεται, προτού μεταμορφωθεί σε ένα ανοιχτό ζευγάρι σιαγόνων, και στη συνέχεια σε μια πιο βελτιωμένη μορφή, προτού εξαφανιστεί στο σκοτάδι.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, πολλές από τις γνώσεις μας για το συγκεκριμένο είδος χειλιού, προέρχονταν από τα πολτοποιημένα υπολείμματα ατόμων που είχαν ανασυρθεί από βάθη των ωκεανών.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X