Νέα

  • Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΩΚΕΑΝΟΥΣ

Το πρώτο έξυπνο πλοίο με 5G

Μετά από μία μακρά δοκιμαστική περίοδο, κινέζοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι τέθηκε σε εμπορική λειτουργία το πρώτο αυτόνομο ηλεκτρικό πλοίο τροφοδοσίας εμπορευματοκιβωτίων .

Το σκάφος, το οποίο αναπτύχθηκε με τη συνεργασία κινεζικών ιδρυμάτων, αναμένεται ότι θα προσφέρει σημαντική καθοδήγηση για τη μελλοντική ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Το σκάφος, με το όνομα Zhi Fei, (κινεζική σοφία) ξεκίνησε για το πρώτο του ταξίδι στις 22 Απριλίου. Το Zhi Fei είναι περίπου 8.000 dwt με χωρητικότητα 300 TEU. Το σκάφος έχει μήκος 384 πόδια με δοκό 57 πόδια και βάθος περίπου 32 πόδια. Η πρόωση γίνεται από ένα ηλεκτρικό σύστημα συνεχούς ρεύματος που δίνει στο πλοίο τροφοδοσίας τελική ταχύτητα περίπου 12 κόμβων και κανονική ταχύτητα λειτουργίας 8 κόμβων. Το Zhi Fei κατασκευάστηκε από το ναυπηγείο Qingdao.

Ο σχεδιασμός του σκάφους έγινε από την Bestway σε συνεργασία με το Shanghai Jiahao Ship Design Institute και το Dalian Maritime University. Η αρχική σύμβαση κατασκευής υπογράφηκε στα τέλη του 2019 με τις εργασίες να ξεκινούν τον Μάιο του 2020. Η τεχνική αξιολόγηση ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2022 και το πλοίο λειτουργεί τώρα μεταξύ του λιμένα Qingdao στην επαρχία Shandong και του Dongjiakou που διαχειρίζεται η Navigation Brilliance (BRINAV).

Σύμφωνα με τις εκθέσεις, το πλοίο λειτουργεί με ένα σύστημα ηλεκτρικής πρόωσης πλήρους περιστροφής που βασίζεται σε υβριδική τεχνολογία και ενσωματώνει πακέτα μπαταριών και γεννήτριες μεγάλης χωρητικότητας μέσω δικτύωσης συνεχούς ρεύματος για την επίτευξη έξυπνης βελτιστοποίησης ενεργειακής απόδοσης. Οι Κινέζοι λένε ότι είναι η πρώτη φορά που ένα σύστημα ισχύος συνεχούς ρεύματος συνδυάζεται με έξυπνες λειτουργίες.

Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μπορεί να λειτουργεί με τρεις διαφορετικούς τρόπους, επανδρωμένη οδήγηση, οδήγηση από απόσταση και μη επανδρωμένη οδήγηση. Τα έξυπνα συστήματα παρέχουν ανεξάρτητο σχεδιασμό διαδρομής, έξυπνη αποφυγή σύγκρουσης και λειτουργίες τηλεχειρισμού. Το σκάφος χρησιμοποιεί 5G, δορυφόρους και άλλα συστήματα πολλαπλών δικτύων.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X