Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το νεκρό πουλί στην ακτή υποδηλώνει το μέγεθος της καταστροφής

H παλίρροια που προκλήθηκε εξαιτίας της έκρηξης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου στην Τόνγκα, προκάλεσε τεράστια οικολογική καταστροφή και μέσα στις συνέπειες της ήταν και η διαρροή πετρελαίου από  διυλιστήριο στο Περού.

Σε Κύπρο και Ελλάδα έφθασε το ωστικό κύμα του ηφαιστείου Hunga Tonga

Δορυφόρος κατέγραψε την υποθαλάσσια έκρηξη ηφαιστείου στον Ειρηνικό

Το υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι η πετρελαιοκηλίδα είχε βλάψει τη ζωή των ζώων και των φυτών σε προστατευόμενες ζώνες σε μια συνολική έκταση περίπου 18.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (6.950 τετραγωνικά μίλια) γύρω από νησιά και περιοχές αλιείας.

Η φωτογραφία τους ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, αυτού του νεκρού πουλιού που είναι καλυμμένο με πίσσα, είναι χαρακτηριστική της συνέπειας της έκρηξης, στη θαλάσσια και όχι μόνο ζωής.

Η διαρροή από ένα δεξαμενόπλοιο που εκφόρτωνε αργό στο διυλιστήριο La Pampilla της ισπανικής εταιρείας πετρελαίου Repsol αποδόθηκε σε ασυνήθιστα μεγάλα κύματα μετά την τεράστια έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου στην Τόνγκα περίπου 10.000 χλμ. (6.213 μίλια).

Η έκρηξη έφερε μεταξύ άλλων, προειδοποιήσεις για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το υπουργείο κάλεσε τη Repsol (REP.MC) να πληρώσει για το περιστατικό.

“Πρόκειται για τη χειρότερη οικολογική καταστροφή που έχει συμβεί γύρω από τη Λίμα τον τελευταίο καιρό και έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε εκατοντάδες οικογένειες ψαράδων. Η Repsol πρέπει να αποζημιώσει αμέσως για τη ζημιά”, ανέφερε το υπουργείο στο Twitter.

Οι περουβιανοί εισαγγελείς άνοιξαν έρευνα σε μονάδα της Repsol λόγω του συμβάντος.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Ρούμπεν Ραμίρεζ συναντήθηκε με αξιωματούχους της Repsol για μία εκτίμηση του μεγέθους της βλάβης με την εταιρεία να αναφέρεται σε διαρροή 6.000 βαρελιών πετρελαίου.

Η Εποπτική Υπηρεσία του Περού για τις Επενδύσεις στην Ενέργεια και την Εξόρυξη (Osinergmin) ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι έδωσε εντολή να κλείσει ένας από τους τέσσερις τερματικούς σταθμούς του διυλιστηρίου μέχρι να προσδιοριστούν τα αίτια της διαρροής.

(Mε φωτογραφίες και πληροφορίες από Reuters)

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X