Ο Γκιγιέρμο Ότα Παρούμ ψαρεύει στον Βολιβιανό Αμαζόνιο όλη του τη ζωή. Αρχικά, ντόπια είδη όπως το γατόψαρο, μέχρι που μια μέρα ένας γίγαντας του γλυκού νερού κατέληξε στα δίχτυα του.
Ο ίδιος μη γνωρίζοντας το είδος του, νόμιζε ότι αυτό το ψάρι θα επιτεθεί σε όλα ή ότι ήταν δηλητηριώδες και δεν μπορούσε να το καταναλώσει ο άνθρωπος.
Γνωστό τοπικά ως πάιτσε ή Αραπαΐμα γίγας, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ψάρια του γλυκού νερού στον κόσμο, το οποίο φτάνει μέχρι και τα τέσσερα μέτρο σε μήκος, ενώ είναι βάρους 200 κιλών ή και περισσότερα.
Κανείς πραγματικά δεν ξέρει την ακριβή χρονιά που άρχισε να έρχεται στη Βολιβία, αλλά γενικά πιστεύεται ότι ήταν αποτέλεσμα παραβίασης ενός ιχθυοτροφείου στο Περού, όπου το ψάρι είναι ενδημικό.
Σε αντίθεση με άλλα θηρευτικά ψάρια όπως το πιράνχας, δεν έχει μεγάλα αιχμηρά δόντια. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιεί το στόμα του ως μια γιγαντιαία ηλεκτρική σκούπα. Τρώει τακτικά πιράνχας και πολλά άλλα ψάρια, μαζί με φυτά και πουλιά. Ταυτόχρονα, απωθεί οποιοδήποτε ψάρι προσπαθεί να φάει τα ίδια τα νεογνά του.
“Αρχικά το φοβόμασταν, αλλά δεν πήρε πολύ για να συνειδητοποιήσουν οι ψαράδες την δυνατότητα για αλίευση και πώληση”, ανέφερε ο Γκιγιέρμο:
“Όταν έφερα το πρώτο ψάρι, τους έδινα μικρά κομμάτια δώρο για να το δοκιμάσουν, έτσι ώστε να το μάθουν και να το αγαπήσουν.” Τώρα το πάιτσε φαγώθηκε σε ολόκληρη τη Βολιβία.
Αλλά η άφιξη του πάιτσε στη χώρα δεν χαιρετίστηκε από όλους. Οι ψαράδες έρχονται σε σύγκρουση με τις τοπικές κοινότητες και οι οικολόγοι ανησυχούν ότι το γιγαντιαίο ψάρι βλάπτει άλλα θαλάσσια είδη.