Μια νέα σημαντική έρευνα από το Διακυβερνητικό Σώμα για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες του Οικοσυστήματος (IPBES) έχει καταλήξει ότι τα είδη που εισβάλουν στις θάλασσας όπως η τσίπουρα και το λεοντόψαρα, κοστίζουν στην ανθρωπότητα περίπου 423 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Αυτά τα νέα είδη είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξαλειφθούν αφού εγκατασταθούν σε νέες ακτογραμμές.
Σύμφωνα με το IPBES, τα είδη που εισβάλουν σε νέα νερά, έχουν συμβάλει στο 60 τοις εκατό όλων των γνωστών παγκόσμιων εξαφανίσεων ειδών κατά τη μοντέρνα εποχή.
Η εισβολή τους είναι αρνητική κατά ένα ποσοστό 85 τοις εκατό για τον άνθρωπο – αλλά οι άνθρωποι είναι η κύρια αιτία για τη μεταφορά και την εγκατάστασή τους. Η οικονομική επίδραση των ειδών, καθοδηγούμενη από το εμπόριο και τα ταξίδια, έχει τετραπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες.
Για τη διεθνή ναυτιλία, οι συστάσεις της έκθεσης είναι σχεδόν αποκλειστικά στον έλεγχο της μεταφοράς και της πρόληψης.
Η Αυστραλία κατάφερε να εξαλείψει μια μόλυνση από τσίπουρα το 1999 κλείνοντας και αποστειρώνοντας έναν ολόκληρο λιμένα με 6.000 τόνους θειικού χαλκού, αλλά υπάρχουν λίγα παραδείγματα όπου η εξάλειψη έχει λειτουργήσει σε μια ανοιχτή ακτογραμμή.
“Η πρόληψη και η προετοιμασία είναι οι πιο κοστο-αποτελεσματικές επιλογές και, συνεπώς, ουσιώδεις για τη διαχείριση των απειλών από τα εισβατικά είδη,” σύμφωνα με το IPBES.
Η πρόληψη είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στα θαλάσσια και συνδεδεμένα υδατικά συστήματα, όπου οι περισσότερες προσπάθειες εξάλειψης ή περιορισμού των εισβολέων έχουν αποτύχει.