Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το είδος του καλαμαριού που ακτινοβολεί φως σε όλο του το σώμα

Τα βαθιά νερά της θάλασσας σε πολλές περιπτώσεις είναι σκοτεινά, γι αυτό και η οπτική επαφή και επικοινωνία δεν είναι ιδανική σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Εντούτοις  το καλαμάρι Humboldt (Dosidicus giga), ένα κοινωνικό είδος που ζει σε «αγέλες» εκατοντάδων τους είδους του, μπορεί να επικοινωνήσει οπτικά σε βάθη 600 ποδιών ή περισσότερο.

Τα κεφαλόποδα, όπως τα καλαμάρια, το χταπόδι και οι σουπιές, είναι γνωστά για μια εκπληκτική σειρά οπτικών ικανοτήτων τους. Αυτά τα θαλάσσια πλάσματα διαθέτουν χρωστικά κύτταρα που ονομάζονται χρωματοφόρα και περιβάλλονται από μύες που διαστέλλονται και συστέλλονται, επιτρέποντας μια μεγάλη ποικιλία από πολύχρωμα σχέδια.

Ενώ οι ερευνητές κατανοούσαν αυτές τις ικανότητες, παρέμενε ένα ερώτημα σχετικά με το πώς τα κεφαλόποδα βαθέων υδάτων θα μπορούσαν να κάνουν αυτές τις οθόνες ορατές στο σκοτεινό, βαθύ περιβάλλον τους.

Νέα έρευνα από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ Και το Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) υποδηλώνει ότι το καλαμάρι Humboldt χρησιμοποιεί όργανα βιοφωταύγειας φωτός, γνωστά ως φωτοφόρα για τον οπίσθιο φωτισμό των οπτικών τους οθονών.

Όπως ένας ηλεκτρονικός αναγνώστης που τοποθετεί κείμενο πάνω από ένα στρώμα φωτισμού, το καλαμάρι Humboldt τοποθετεί χρωματοφόρα πάνω από φωτοφόρα, καθιστώντας τα πιο ευδιάκριτα στο σκοτάδι.

Πολλά πλάσματα που ζουν στα βάθη της θάλασσας χρησιμοποιούν βιοφωταύγεια για άμυνα, καμουφλάζ και αρπακτικές συμπεριφορέςΜερικά πλάσματα παρουσιάζουν βιοφωταύγιες οθόνες που είναι ειδικές για το φύλο και το είδος, επιτρέποντάς τους να αναγνωρίσουν άλλα μέσα στο είδος και το φύλο τους. Ο κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης διαπίστωσε ότι η χρήση βιοφωταύγειας από το καλαμάρι Humboldt είναι μοναδική.

Το συγκεκριμένο είδος, αντί να προβάλλει φως προς τα έξω, ακτινοβολεί το  φως μέσα στον ιστό του σώματος του, επιτρέποντας του να λάμπει ολόκληρο.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X