Η Τάφρος των Μαριανών είναι το βαθύτερο σημείο σε όλους τους ωκεανούς μας, με βάθος 36.201 πόδια. Σωστά, θα μπορούσατε να κολλήσετε το Έβερεστ στον πυθμένα της τάφρου και θα καλυπτόταν τελείων από νερό με επιπλέον 7.000 πόδια νερό από πάνω. Λόγω του τεράστιου μεγέθους και της πίεσης, μόνο τέσσερις αποστολές έχουν κατέβει με επιτυχία μέχρι σήμερα στο σημείο.
Βρίσκεται στο δυτικό Ειρηνικό ανατολικά των Φιλιππίνων και κατά μέσο όρο περίπου 124 μίλια (200 χιλιόμετρα) ανατολικά των νήσων Μαριάνα.
Η Τάφρος των Μαριανών μοιάζει σαν μια ουλή σε σχήμα ημισελήνου στο φλοιό της Γης που έχει μήκος πάνω από 1.500 μίλια (2.550 χιλιόμετρα) και 43 μίλια (69 χιλιόμετρα) πλάτος κατά μέσο όρο.
Οι αεραγωγοί δαπέδου απελευθερώνουν φυσαλίδες υγρού θείου και διοξειδίου του άνθρακα. Οι θερμοκρασίες είναι λίγο πάνω από το μηδέν και τα πάντα πνίγονται στο σκοτάδι.
Για σκοπούς σύγκρισης, η περισσότερη ζωή των ωκεανών ζει πάνω από ένα βάθος 660 ποδιών. Τα πυρηνικά υποβρύχια αιωρούνται περίπου 850 πόδια κάτω από την επιφάνεια καθώς ταξιδεύουν μέσα στα νερά του ωκεανού. Οι φάλαινες συνήθως δεν φαίνονται κάτω από περίπου 8.200 πόδια.
Προς το νότιο άκρο της Τάφρου βρίσκεται το Challenger Deep, στα 36.070 πόδια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας συγκεκριμένα, καθιστώντας το το πιο απομακρυσμένο σημείο από την επιφάνεια του νερού και το βαθύτερο τμήμα της Τάφρου.
Ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν σκαρφαλώσει στην κορυφή του Έβερεστ, του υψηλότερου σημείου της Γης, είναι μερικές χιλιάδες, μόνο 3 δύτες έχουν εξερευνήσει το Challenger Deep.
Η πρώτη αποστολή έγινε το 1960 όταν ο Ζακ Πικάντ και ο υπολοχαγός του Ναυτικού Ντον Γουόλς έφτασαν στο Challenger Deep με ένα υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Κατάφεραν να περάσουν μόνο 20 λεπτά εκεί κάτω, λόγω των ακραίων πιέσεων και η άφιξή τους ανασήκωσε πάρα πολλή σκόνη από τον πυθμένα της θάλασσας για να τραβήξουν φωτογραφίες.
Ο επόμενος επισκέπτης έφτασε 50 χρόνια αργότερα το 2012, όταν ο σκηνοθέτης και λάτρης της επιστημονικής φαντασίας Τζέιμς Κάμερον βούτηξε σόλο στο Challenger Deep με ένα υποβρύχιο που σχεδίασε ο ίδιος.
Ο Κάμερον μπόρεσε να περάσει τρεις ώρες εκεί. Και, φυσικά, τράβηξε βίντεο και πολλές φωτογραφίες.
Ωστόσο, οι ακραίες πιέσεις επηρέασαν τον εξοπλισμό του. Οι μπαταρίες εξαντλήθηκαν, το σόναρ πέθανε και μερικοί από τους προωθητές του σκάφους του δυσλειτουργούσαν, καθιστώντας δύσκολο τους ελιγμούς.