Eνώ η τρελή κούρσα των τιμών προς τα πάνω συνεχίζεται στον τομέα των σιτηρών, η Ινδία απαγόρευσε ξαφνικά τις εξαγωγές σιταριού προκειμένου να στηρίξει σταθερές εγχώριες τιμές και επίπεδα προσφοράς.
Ένα άγριο κύμα καύσωνα αναμένεται να επηρεάσει την παραγωγή σιτηρών της Ινδίας φέτος, περιορίζοντας τις ελπίδες της ινδικής κυβέρνησης να αυξήσει τις εξαγωγές εν μέσω μιας στενής παγκόσμιας αγοράς.
Η Ινδία κατέχει περίπου το 10 τοις εκατό των παγκόσμιων αποθηκευμένων αποθεμάτων σιτηρών και αυτοί οι τόνοι είναι εξαιρετικά απαραίτητοι στην παγκόσμια αγορά λόγω της απώλειας όγκου εξαγωγών από την Ουκρανία. Λόγω της ρωσικής εισβολής όλα τα λιμάνια της Ουκρανίας παραμένουν κλειστά, αφήνοντας έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς σιταριού στον κόσμο χωρίς βιώσιμη οδό προς την αγορά, για τις καλλιέργειές του. Μεταξύ τους, η Ρωσία και η Ουκρανία παρέχουν περίπου το 30 τοις εκατό του σιταριού και του κριθαριού στον κόσμο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).
Η ινδική κυβέρνηση έδωσε σήμα τον περασμένο μήνα ότι θα ανοίξει τις σιταποθήκες της και θα πουλήσει σιτάρι στον κόσμο, θεωρώντας το ως μια ευκαιρία για τους αγρότες να κεφαλαιοποιήσουν τις υψηλές διεθνείς τιμές. Ωστόσο, το συντριπτικό κύμα καύσωνα που έπληξε την ινδική υποήπειρο έχει εγείρει φόβους για κακή συγκομιδή το 2022.
Το Υπουργείο Εμπορίου της Ινδίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα απαγορεύσει όλες τις εξαγωγές σιταριού που δεν έχουν ήδη εξασφαλισμένη πιστωτική επιστολή. Θα επιτρέψει περιορισμένες εξαιρέσεις για εξαγωγές σε χώρες με περιορισμένα αποθέματα τροφίμων.
Σύμφωνα με το Reuters, η ξαφνική απαγόρευση δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις για τους εμπόρους της Ινδίας, οι οποίοι μπορεί να χρειαστεί να δηλώσουν ανωτέρα βία σε προγραμματισμένες αποστολέ, που δεν έχουν ήδη συνημμένη πιστωτική επιστολή. Είναι μια εκπληκτική ανατροπή, καθώς η επίσημη κυβερνητική πολιτική είχε ενθαρρύνει τους αγρότες να εξάγουν τη σοδειά τους μέχρι την ημέρα της απαγόρευσης. Τώρα, τα αποθέματα που προορίζονται για εξαγωγές που είναι παγιδευμένα σε αποθήκες θα πρέπει να μεταπωληθούν στην εγχώρια αγορά της Ινδίας και πιθανότατα σε χαμηλότερη τιμή – συμβάλλοντας στη διασφάλιση επαρκούς προσφοράς τροφίμων με μειωμένο ρυθμό πληθωρισμού για τους Ινδούς καταναλωτές.
Αν και μπορεί να ωφελήσει το ινδικό κοινό βραχυπρόθεσμα, η απόφαση απειλεί να αυξήσει περαιτέρω την τιμή του σιταριού σε χώρες όπως η Συρία και η Υεμένη, που έχουν ήδη πληρώσει ακριβό τίμημα από το κλείσιμο των τερματικών σταθμών σιτηρών της Ουκρανίας. Οι παγκόσμιες τιμές σιταριού αυξήθηκαν κατά 20% τον Μάρτιο, συμβάλλοντας στις πληθωριστικές πιέσεις που αναγκάζουν το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα να αγοράζει λιγότερα και να μειώνει τις μερίδες βοήθειας σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον πόλεμο και την πείνα.