Νέα

  • ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Τεράστια ψυχρή λίμνη από τον Ατλαντικό Ωκεανό κατευθύνεται στην Δυτική Ευρώπη

Ο Σεπτέμβριος του 2021 πάνω από την Ευρώπη ήταν ένας αρκετά δυναμικός μήνας, φέρνοντας δύο γεγονότα με πολύ ψυχρότερη μάζα αέρα στα ανατολικά μέρη της ηπείρου. Αυτή την εβδομάδα, έχει αναπτυχθεί ένα χαμηλό του Βόρειου Ατλαντικού,και εξαπλώνεται σταδιακά μια μεγάλη ψυχρή μάζα προς τη δυτική Ευρώπη. Η σχετική επιφάνεια, χαμηλώνει σημαντικά και αναπτύσσει μια τεράστια χιονοθύελλα σε όλη τη βόρεια Ισλανδία.

Μέχρι τις αρχές και τα μέσα Σεπτεμβρίου, δύο αρκετά σημαντικές επιδημίες ψύχους αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη, και οι ψυχρές εισβολές εξαφανίστηκαν. Ο μήνας ξεκίνησε με μια ισχυρή κρύα έκρηξη στην Αρκτική στη Σκανδιναβία και την περιοχή της Βαλτικής . Ενώ το άλλο ξέσπασμα του κρύου έπληξε τη βαλκανική χερσόνησο, τη νοτιοανατολική Ευρώπη και την Τουρκία την περασμένη εβδομάδα.

Από τότε, ο καιρός σε όλη την Ευρώπη έχει σταθεροποιηθεί λίγο, χωρίς σημαντικές ψυχρές ή θερμές περιόδους, μόνο με κάποιες φυσιολογικές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του φθινοπώρου, συμπεριλαμβανομένου κάποιου χιονιού στις Άλπεις, υψηλότερα υψόμετρα της βαλκανικής χερσονήσου και της Τουρκίας. Αλλά τουλάχιστον η δυτική Ευρώπη και ο Βόρειος Ατλαντικός επηρεάζονται περισσότερο από το κρύο τώρα.

Οι γενικές τάσεις πρόγνωσης καιρού υποδηλώνουν ότι ένα ακόμη βαθύ χαμηλό θα μπορούσε να σχηματιστεί κάτω από την υπάρχουσα ύφεση του Βόρειου Ατλαντικού. Ωστόσο, πόσο έντονο και πού θα ταξίδευε ο κυκλώνας είναι ακόμα άγνωστο.

Αλλά το διάγραμμα σύγκρισης μεταξύ των μοντέλων GFS και ECMWF παραπάνω υποδηλώνει ένα καλό σήμα ότι το χαμηλό πιθανότατα θα αναπτυχθεί. Το GFS αναπτύσσει το χαμηλό πάνω από τη Μάγχη, ενώ το μοντέλο ECMWF έχει τον κυκλώνα να σχηματίζεται πιο βόρεια, πάνω από τη Σκωτία. Αυτές οι τάσεις πρέπει να παρακολουθούνται περαιτέρω, καθώς και οι δύο λύσεις θα προκαλούσαν ισχυρό μετωπικό σύστημα και δυνητικά ισχυρούς ανέμους και επικίνδυνες καιρικές συνθήκες.

πηγη : severe-weather.eu

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X