Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τεράστια περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση στην Βαλτική Θάλασσα λόγω πολέμου στην Ουκρανία

Η Επιτροπή Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος της Βαλτικής, ανέστειλε τις συνεδριάσεις της μια εβδομάδα μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Η κατάσταση έχει παραλύσει το έργο του διακυβερνητικού οργανισμού που ξεκίνησε το 1974 από τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρωσία, τη Σουηδία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την Hannele Pokka, καθηγήτρια περιβάλλοντος στη Σχολή Βιολογικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι,  Χανέλ Πόκα, δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην προηγούμενη συνεργασία.

Με την πάροδο των χρόνων, είχαν σημειωθεί σημαντικά επιτεύγματα, με πιο αξιοσημείωτα εργοστάσια επεξεργασίας λυμάτων στην Αγία Πετρούπολη και το Καλίνινγκραντ. Ωστόσο, λόγω των κυρώσεων, κινδυνεύει η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός των παλαιών υποδομών.

Εν τω μεταξύ, το Ίδρυμα John Nurminen, που ιδρύθηκε το 1992 με αποστολή να σώσει τη Βαλτική Θάλασσα, δήλωσε ότι σταματά τα έργα στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία.

Η προσπάθεια είχε ξεκινήσει το 2016 και χρηματοδοτήθηκε από την πόλη του Λβίβ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, τη Nordic Environment Finance Corporation και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ενέργειας.

Στον «πάγο» μπήκε επίσης ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη μίας μονάδας βιοαερίου στην πόλη, με στόχο την απομάκρυνση του φωσφόρου από τα λύματα.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X