Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα φύκια στο πιάτο μας και στο τραπέζι της βιοοικονομίας

«Όπου αντικρίζεις φύκια, να θυμάσαι πως η θάλασσα είναι υγιής» λένε οι λάτρεις του απέραντου γαλάζιου. 

Τα φύκια δεν εντάσσονται στις διατροφικές συνήθειες των Ευρωπαίων. Ο τομέας της καλλιέργειάς τους είναι ακόμη σχετικά μικρός και εστιάζει περισσότερο στο μάζεμα των άγριων φυκιών. Αυτό αναμένεται να αλλάξει τα επόμενα χρόνια, καθώς οι πόροι στην ξηρά δέχονται διαρκή πίεση.

Τα φύκια θα είναι πολύ σημαντικά για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, σύμφωνα με τις έρευνες της Ε.Ε. και της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Σε χώρες όπως η Ολλανδία, υπάρχει βιολογική φάρμα καλλιέργειας φυκιών. Όπως εκτιμάται, πρόκειται για μια παράκτια δραστηριότητα που θα ανθίσει στο εγγύς μέλλον.

Με βιώσιμες τεχνικές καλλιέργειας, μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγή φυκιών, χωρίς να καταστρέψουμε το θαλάσσιο περιβάλλον.

Τα οφέλη από την παραγωγή και κατανάλωση φυκιών

Τα φύκια είναι πηγή βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων, αντιοξειδωτικών και πρωτεϊνών. Ταιριάζουν απόλυτα λοιπόν σε ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων στην Ευρώπη.

Και δεν είναι μόνο τα τρόφιμα. Οι φάρμες με τα φύκια συμβάλλουν στην δέσμευση του άνθρακα και στην άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής. Τα φύκια όσον αφορά τις ζωοτροφές μπορούν να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από την εισαγόμενη σόγια και να συμβάλλουν στον αγώνα ενάντια στην αποψίλωση των δασών.

Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η καλλιέργεια φυκιών μπορεί να στηρίξει την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας και την βιοοικονομία στις παράκτιες περιοχές όλης της Ευρώπης. Γι’ αυτό το λόγο η Ε.Ε. ενσωμάτωσε την στοχευμένη υποστήριξη του συγκεκριμένου τομέα στην στρατηγική της «από το αγρόκτημα στο τραπέζι».

Πηγή: Euronews

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X