Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα νεογέννητα χελωνάκια στην παραλία Κιτίου έγιναν πόλος έλξης (vid)

Ένα βίντεο με νεογέννητες θαλάσσιες χελώνες καρέτα – καρέτα, είναι αρκετό για να διδάξει σε όλους την αξία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. τα χελωνάκια  γεννήθηκαν στην παραλία Παρασόλια στο Κίτι της επαρχίας Λάρνακας. Γέμισε η παραλία χελωνάκια, που έτρεξαν μετά τη γέννησή τους προς τη θάλασσα, προκαλώντας ευφορία σε μικρούς και μεγάλους που βρέθηκαν εκει.

Επιθεωρητές και Λειτουργοί του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών επισκέφθηκαν την παραλία, όπου εντόπισαν και επιβεβαίωσαν την ύπαρξη 26 φωλιών θαλάσσιων χελωνών.

Βίντεο από Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι εκκολάψεις των αυγών άρχισαν από τις 24 Ιουλίου και θα συνεχίζονται για περίοδο επτά εβδομάδων μετά την τελευταία γέννα. 

Γι’ αυτό άλλωστε και το Τμήμα Αλιείας καλεί όλους όσοι διαμένουν κοντά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών να διατηρούν στο ελάχιστο απαραίτητο τον φωτισμό τους αυτή την περίοδο, ούτως ώστε να  βοηθηθούν τα μικρά χελωνάκια στα πρώτα τους βήματα. Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών προτρέπει το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό όταν επισκέπτεται τις παραλίες.

Υπενθυμίζεται ότι η χελώνα καρέτα-καρέτα γεννά γύρω στα 80 αυγά σε κάθε φωλιά, ενώ η αυστηρή προστασία τους είναι επιτακτική ανάγκη για να διασφαλιστεί η παρουσία αυτού του μοναδικού και εμβληματικού είδους που φιλοξενεί στην Κύπρο.  

Το πρόγραμμα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών ξεκίνησε το 1978 και τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αυξητική τάση φωλεοποίησης και των δυο ειδών θαλάσσιων χελωνών, δηλαδή της πράσινης και της καρέτα – καρέτα, γεγονός που αποτυπώνει την επιτυχία της προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από 43 χρόνια.

Το έργο LIFE Euroturtles, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σκοπός του είναι η προστασία των δύο ειδών θαλάσσιων χελωνών που ζουν στη Μεσόγειο, της καρέτα-καρέτα και της πράσινης χελώνας.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X