Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Τα μάτια της Ευρώπης για τα θέματα ενέργειας βλέπουν προς Ισραήλ – Αίγυπτο

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ισραήλ σχετικά με ένα σχέδιο εισαγωγής ισραηλινού φυσικού αερίου, σε μία προσπάθεια της Ευρώπης να αποτάξει από τις πλάτες της, τις ρωσικές προμήθειες.

Οι παραγωγικοί υπεράκτιοι πόροι φυσικού αερίου του Ισραήλ, όπως το κοίτασμα Λεβιάθαν, μόλις ξεκινούν την ανάπτυξη. Ωστόσο, επί του παρόντος, η χώρα έχει περιορισμένη πρόσβαση στην αγορά. Ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη λειτουργία ενός υποθαλάσσιου αγωγού από το Ισραήλ στην Κύπρο και την Ελλάδα – το έργο EastMed – έχασε την αμερικανική υποστήριξη και σταμάτησε στις αρχές του τρέχοντος έτους, λόγω αμφιλεγόμενων περιφερειακών πολιτικών. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ένα σημαντικό μέρος των υπεράκτιων αποθεμάτων της Κύπρου είναι δικό της και η ιδέα ενός αγωγού που θα παρακάμπτει τα τουρκικά συμφέροντα και θα έφερνε το κυπριακό αέριο στην Ευρώπη κρίνεται ως εμπρηστική, από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νωρίτερα φέτος, ο Εμρέ Πεκέρ του Eurasia Group , μιλώντας στο Politico, ανέφερε ότι η  «Η κατάρρευση του αγωγού EastMed θα αφαιρέσει μια σημαντική αιτία για εντάσεις στην περιοχή, καθώς θα υπάρχει ένας λιγότερος τομέας όπου η Τουρκία αισθάνεται εγκλωβισμένη από τις περιφερειακές εξελίξεις», ανέφερε.

Η Τουρκία θέλει να δει το Ισραηλινό αέριο να ρέει μέσω του δικού της δικτύου αγωγών προς την Ευρώπη, αντικατοπτρίζοντας τις ρυθμίσεις που έχουν οι Τούρκοι φορείς εκμετάλλευσης αγωγών με προμηθευτές από Ρωσία και Αζερμπαϊτζάν. Η προβλεπόμενη διαδρομή θα περνούσε από την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά λόγω του γεγονότος ότι τα παράκτια κράτη δεν έχουν δικαιοδοσία για την εγκατάσταση διασυνοριακών αγωγών εντός της ΑΟΖ τους, η Κύπρος  συναντά συνεχώς μπροστά της τα τουρκικά εμπόδια.

Οι άλλες επιλογές εξαγωγής για το Λεβιάθαν, περιλαμβάνουν έναν χερσαίο αγωγό για τη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο μέσω της Ιορδανίας. ένα έργο FLNG στη μονάδα παραγωγής του Λεβιάθαν, το οποίο θα μπορούσε να παράγει 2,5-5 εκατομμύρια τόνους ετησίως ή σύνδεση υποθαλάσσιου αγωγού με μονάδα LNG στην Αίγυπτο, από όπου το αέριο θα μπορούσε να εξάγεται ελεύθερα στην παγκόσμια αγορά.

Η αιγυπτιακή επιλογή εξαγωγής LNG φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης των δύο μονάδων LNG της Αιγύπτου για τον σκοπό αυτό. Ως σημείο εκκίνησης, η υπάρχουσα υποδομή θα χρησιμοποιηθεί για την αποστολή 1-2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων κατά τη διάρκεια της επόμενης χειμερινής περιόδου. Ο διπλωματικός στόχος είναι να διπλασιαστεί αυτό το ποσό στην πορεία του χρόνου.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X